Verbouwen: het moment voor een kabel check 0

kabel check

 Ben je van plan om binnenkort te gaan verbouwen? Misschien is het dan een goed idee om alle draden en kabels eens goed in kaart te brengen. Zijn de juiste kabels aanwezig die je nodig hebt of heb je misschien meer kabels nodig? Het kan ook zijn dat kabels verlegd moeten worden. Als je toch een grote verbouwing gepland hebt, dan kun je het beste dit meteen aanpakken.

Wat ga je veranderen tijdens de verbouwing?

Het is ten eerste erg belangrijk om vooraf goed te bedenken wat je allemaal gaat veranderen tijdens de verbouwing. Door dit goed in kaart te brengen weet je precies wat je allemaal nodig hebt. Ze zeggen niet voor niks: “een goed begin is het halve werk”. Maak een overzicht met alle materialen die je nodig hebt. Je kunt dit dan in één keer bestellen bij een elektrotechnische groothandel zoals Elektramat. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je gaandeweg ontdekt dat je nog extra materialen nodig hebt. Maar in principe heb je dan de belangrijkste dingen voorhanden.

Welke elektrische installaties moeten aangesloten worden?

Nadat je een compleet overzicht hebt gemaakt van wat je allemaal gaat veranderen, ga je bekijken welke elektrische installaties aangesloten moeten worden. Zijn hiervoor al kabels aanwezig, moeten deze verlegd worden of moeten er nieuwe draden aangesloten worden? Voor het aansluiten van elektrische installaties kun je gebruik maken van VD draad. Dit is een installatiedraad en kan door leidingen en buizen getrokken worden. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren: blauw (nuldraad), zwart (schakeldraad), geel/groen (aardedraad) en bruin (fasedraad).

Wat voor kabels en draden worden er gebruikt?

Natuurlijk kun je naast VD draad ook nog andere soorten kabels gebruiken. Het type draad of kabel is afhankelijk van waar je het gaat gebruiken en aan welke eisen deze moet voldoen. Een aantal kabels zullen we hier noemen.

  • Coax kabel
  • VMVL snoer
  • Luidsprekerkabel
  • Installatiekabel
  • Grondkabel
  • Thermostaatkabel

Zoals je hebt kunnen lezen is het dus belangrijk om van tevoren te bekijken wat je nodig hebt en waar dit geplaatst wordt. Door middel van de eisen die er op die plek gesteld worden, kun je de juiste kabel kiezen. Zo zorg je ervoor dat je ook na de verbouwing veilig kunt blijven wonen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *