
Voor de meeste mensen is het een keuze waar zij vroeg of laat mee te maken krijgen: “Blijf ik in mijn huidige woning wonen, of ga ik verhuizen naar een toekomstbestendige woning?”. Veel mensen hebben ondanks lichamelijke klachten en beperkingen de uitgesproken wens om langer, of misschien wel voor altijd in hun huidige woning en omgeving te blijven wonen. Daarvoor is het afhankelijk van de mate van zelfstandigheid soms nodig om te verbouwen. Denk aan het plaatsen van een bad met eenvoudige instap, het verbreden van doorgangen, tot het aanbouwen van een complete uitbouw met alle nodige voorzieningen.
Als u eenmaal de beslissing heeft genomen om thuis te blijven wonen, dan is het goed om een inventarisatie te maken van alle punten waarop uw woning aangepast moet worden. Via de website langerthuisinhuis.nl maakt u eenvoudig een ‘Langer thuis in Huis’-plan en komt u erachter welke aanpassing wenselijk zijn. Dat kan variëren van slechts het monteren van enkele wandbeugels en het plaatsen van een douchekrukje, tot het (laten) monteren van een traplift om de bovenverdieping bereikbaar te houden.
Aanpassingen voor nu en in de toekomst
Misschien loopt u op dit moment nog als een kieviet en sprint u de trap sneller op dan de tijd die het u kost om weer beneden te komen. Toch kan het naarmate u ouder wordt steeds lastiger zijn om een nieuwe recordtijd neer te zetten. Sterker nog, de trap blijkt voor ouderen uiteindelijk de grootste hindernis om nog (veilig) thuis te kunnen blijven wonen. Wellicht is het nu nog niet goed voor te stellen, maar er komt een tijd dat uw trap geen sportieve uitdaging meer vormt, maar een onneembare vesting die u dagelijks veel pijn oplevert. In de praktijk levert dat soms schrijnende situaties op. Men besluit bijvoorbeeld om helemaal niet meer naar boven te gaan en beneden te gaan wassen in de keuken, of op de bank of een logeerbed te gaan slapen. De bovenverdieping verstoft en er wordt op de benedenverdieping onder primitieve en bovendien onveilige omstandigheden geleefd.
Vallen voorkomen
Veel verbouwingen zijn erop gericht om vallen te voorkomen. Aanpassingen richten zich daarom aanvankelijk op het zo min mogelijk hoeven bukken of reiken. De badkamer wordt voorzien van antislipmatten en drempels worden zoveel mogelijk weggenomen. Steunen in de douche, hal en gang bieden houvast tijdens het lopen. Ook in de keuken zijn vaak aanpassingen nodig, zoals het verwijderen van onbereikbaar geworden bovenkastjes en het vervangen van kastjes door keukenlades. Apparatuur wordt vervangen of beveiligd zodat ongelukken zoveel mogelijk voorkomen worden. Krijgen de lichamelijke beperkingen de overhand en wordt het lastig om de bovenverdieping überhaupt nog te bereiken, dan is een traplift een perfecte manier om van het hele huis gebruik te kunnen blijven maken.
Een dure verbouwing?
Verbouwen om langer thuis te wonen klinkt als een dure optie. Toch is dat volledig afhankelijk van uw eigen wensen en verwachtingen. Verhuizen kan voordeliger zijn, maar de wens om gewoon thuis te blijven wonen is meestal sterker. Bovendien is het goed mogelijk om op de kosten te besparen en zijn grote verbouwingen zelden noodzakelijk. Een van de grootste kostenposten bij het langer thuis wonen is het plaatsen van een traplift. Tegenwoordig bestaan er ook aanbieders van zeer betaalbare gebruikte trapliften. Ook het verwijderen van drempels hoeft niet duur te zijn en het laten monteren van wandbeugels, een hoger toilet en bijvoorbeeld het stroever maken van de vloeren in de natte ruimtes is door een specialist binnen een aantal uren geregeld.