
Een slechte voorbereiding kan grote gevolgen hebben voor een verbouwing. Vergelijk het maar eens met het inpakken voor een vakantie. Als je geen lijstje maakt en lukraak spullen inpakt, is de kans groot dat je cruciale dingen vergeet. Nu zijn deze dingen vaak te overzien. De gevolgen zullen echter een stuk groter zijn wanneer je dingen vergeet te regelen voor een verbouwing. Dat kan geld en tijd gaan kosten. Daarom is het zo belangrijk om de verbouwing goed voor te bereiden. Ook voor je eigen gemoedsrust. Maar waar denk je dan aan? Hieronder zetten we vier nuttige tips op een rij.
Waar laat je al het afval?
Ga je grootschalig verbouwen? Besef dan goed hoeveel afval er vrij zal komen. Als je ervoor kiest om dit vuil steeds zelf af te voeren, dan heb je hier bijna een dagtaak aan. Dat is natuurlijk geen optie, want hierdoor kom je nauwelijks aan klussen toe. Daarom is een vuilcontainer huren een goede keuze. Deze kan enkele dagen of zelfs weken bij huis geplaatst worden. Nadat de huurperiode is afgelopen, wordt de container met inhoud weer opgehaald. Dat scheelt jou heel wat ritjes naar het grofvuil. Houd er wel rekening mee dat je deze vuilcontainer ruim van tevoren huurt, zodat je zeker weet dat deze op het juiste moment kan worden geplaatst.
Schakel vrienden en familie in
Wil je om geld te besparen zoveel mogelijk werk zelf doen? Schroom je dan ook niet om hulp aan vrienden en familie te vragen. Er zijn klussen waar je geen ervaring of kennis bij nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het strippen van de woning. Maar dan is het wel prettig als je over wat extra handen beschikt. De meeste vrienden en familieleden willen dolgraag een dagje mee komen helpen. Maar vraag dit wel op tijd, zodat ze hier rekening mee kunnen houden.
Ken de regelgeving
Bij sommige bouwplannen is een vergunning noodzakelijk. Misschien wil je bijvoorbeeld wel een aanbouw laten plaatsen of wil je de zolder aanpakken en een dakkapel of nokverhoging realiseren. In veel gemeenten ben je dan verplicht om een vergunning aan te vragen. Er zijn echter ook uitzonderingen op de regel. Daarom is het belangrijk dat je de regelgeving binnen jouw gemeente kent. Zoek dit ruim op tijd uit. Zo voorkom je dat de verbouwing plotseling volledig stil komt te liggen, omdat de vergunning er nog niet is.
Houd rekening met onvoorziene uitgaven
Waarschijnlijk heb je een budget voor de verbouwing. Toch is het belangrijk om wat ruimte te houden binnen dit budget. Als het volledige budget op zal gaan aan de verbouwing, blijft er geen reserve over voor onvoorziene uitgaven. En geloof ons, deze zullen er vrijwel altijd zijn. Daarom wordt aanbevolen om minimaal zeven procent van de totale verbouwingskosten te reserveren voor onvoorziene uitgaven. Zo is er altijd een potje vrij en zal de verbouwing nooit onnodig stil komen te liggen.