Vind je droomhuis binnen je budget 0

Vind je droomhuis binnen je budget

Van budget naar verhuizing: hoe pak je dit aan? Het lijkt een enorme klus. Ga je kopen, huren of wil je een woningruil? Het zijn de drie belangrijkste vragen.

Als je dan uiteindelijk je droomhuis gevonden hebt, wil je er natuurlijk ook zo snel mogelijk in! Dan moet je goed voorbereid zijn. We zetten daarom de voordelen en de nadelen per optie even op een rijtje.

Kopen

Waar hou je zoal rekening mee als je je droomhuis koopt? Kijk je vooral naar de omgeving, naar de gemeente of naar scholen in de buurt?

Let er allereerst op in welke regio je zoekt. Sommige regio’s zijn nu eenmaal duurder dan andere regio’s. Ook kun je je afvragen of je een instapklare woning wilt of dat je bereidt bent om te renoveren. Een huis met enkele minpunten kan dan zomaar ineens je droomhuis worden. Neem wat fouten voor lief en doe de aanpassingen na de aankoop. Je zult zien dat het je keuzemogelijkheden verbreedt.

Woningruil

Je kunt natuurlijk ook je droomhuis vinden door te ruilen, in plaats van  kopen. Kijk bijvoorbeeld eens op https://www.woningruil24.nl/, een website volledig gewijd aan dit onderwerp.

Ruil je van woning, dan vermijd je wachttijden voor een sociale woning. Een groot voordeel van woningruil is dat je naar een andere gemeente kunt verhuizen zonder jezelf in te schrijven. Een groot nadeel is dat woningruil een tijdrovend proces kan zijn, zeker als de woningen ver uit elkaar liggen.

Huren

Het huren van je droomhuis heeft voordelen vergeleken met het kopen van je droomhuis. Je kunt met huren sneller verhuizen, hebt minder vaste lasten en je kunt zelfs huurtoeslag aanvragen. Hou echter wel rekening met de jaarlijkse huurverhoging. Huren geeft je meer vrijheid. Je kunt sneller je huis uit en je hebt minder onderhoudskosten.

Ga niet onvoorbereid naar de bezichtiging

Bij een bezichtiging van je mogelijke droomhuis kun je het beste een aankoopmakelaar meenemen. Deze heeft bouwtechnische kennis en kan je helpen een woning goed in te schatten. Hij kan je vertellen over de prijs en de staat van het huis tijdens de bezichtiging.

De juridische kant is ook belangrijk. Denk hierbij aan het bestemmingsplan. Doe onderzoek naar erfdienstbaarheden. Wat dit is?  Het is het recht om gebruik te maken van een deel van de grond van iemand anders. Om bijvoorbeeld in je huis te komen.

Welke van de drie?

Kijk bij het beslissen naar je eigen wensen. Je inkomen speelt daarbij natuurlijk ook een grote rol. Is deze bijvoorbeeld stabiel? Vraag je af hoe lang je ergens wilt wonen en hoe het met je flexibiliteit zit. Zoek verder naar handige checklists die een wegwijzer voor je kunnen zijn in geldzaken.

Hoe beter je het spel speelt, des te meer win je.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *