Is je vloer aan vervanging toe? Dan raden we je aan om voor een eikenhouten vloer te kiezen. Een vloer van eikenhout biedt namelijk diverse voordelen. In dit blog vertellen we je er alles over.
Voordelen van eiken vloeren
- Eikenhout heeft een tijdloze uitstraling waardoor het vrijwel bij ieder interieur past.
- Eiken heeft een lage warmteweerstand waardoor verwarmen met vloerverwarming geen problemen oplevert (mits je voor een eiken lamelparket vloer kiest, daarover straks meer).
- Eikenhout is van nature sterk waardoor het tegen een stootje kan. Ideaal als je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren hebt.
- Eikenhout komt voornamelijk uit Europa. Daardoor zijn de levertijden relatief kort en is het transport minder belastend voor het milieu.
- In vergelijking met andere houtsoorten is eikenhout relatief goedkoop.
- Vloerdelen van eiken zijn goed te bewerken waardoor je de vloer in alle denkbare patronen kunt leggen.
Massief eiken vloer of eiken lamelparket?
Eiken vloeren zijn verkrijgbaar in twee varianten: massief eiken en eiken lamelparket. Een massieve vloer is gemaakt van vloerdelen die uit één stuk hout bestaan. Lamelparket is een gelaagde vloer waarbij alleen de toplaag van massief eiken is gemaakt.
Het grote voordeel van lamelparket is dat je qua uitstraling geen verschil kunt zien met een massieve eiken vloer en geen last hebt van de nadelen van massief hout. Die nadelen zijn:
- Massief hout is een stuk duurder dan lamelparket.
- Massief hout reageert sterk op schommelingen in de luchtvochtigheid en de temperatuur, waardoor de vloer gaat krimpen en uitzetten. Lamelparket ‘werkt’ nauwelijks.
- Door het krimpen en uitzetten van massief hout kun je het niet op vloerverwarming leggen. Lamelparket is wel geschikt voor vloerverwarming.
Een eiken lamelparket vloer is dus overduidelijk de betere keuze.
Eiken vloeren en legpatronen
Eikenhouten vloeren kunnen in principe in alle denkbare legpatroon worden gelegd. De meeste mensen kiezen voor het visgraatpatroon, de Hongaarse punt of het plankenpatroon.
Visgraatpatroon
Het visgraatpatroon krijgt het kenmerkende visgraatmotief doordat de vloerdelen in een hoek van 90 graden tegen elkaar worden gelegd. Een visgraat vloer van hout kun je zonder band en bies leggen. Voor een meer klassieke uitstraling kies je wel voor band en/of bies. Band en bies is de omlijsting van de vloer die tussen het visgraatpatroon en de muur wordt gelegd.
Hongaarse punt
De Hongaarse punt is een strak patroon en zorgt voor een iets rustigere uitstraling dan het visgraatpatroon. De vloerdelen worden op de kopse kant in een hoek van 45 of 60 graden tegen elkaar aangelegd.
Je kunt ervoor kiezen om de kenmerkende punt door te leggen, zodat er één grote punt in de vloer ontstaat. Deze variant wordt logischerwijs de ‘Hongaarse punt Continuus’ genoemd.
Plankenpatroon
Het plankenpatroon is het meest toegepaste legpatroon voor houten vloeren. De vloerendelen worden recht naast elkaar gelegd. Het patroon heeft een rustige uitstraling en zorgt ervoor dat de ruimte optisch groter oogt.
Eiken vloeren voor ieder interieur
Zoals je hebt gelezen, bieden eiken vloeren tal van mogelijkheden om de vloer geheel naar wens te stijlen en is de combinatie met vloerverwarming geen probleem. Bovendien is een houten vloer ook een duurzame keuze, hout is immers een natuurproduct. Redenen genoeg om voor een vloer van eiken te kiezen!