De voordelen van kunst voor kinderen 0

De voordelen van kunst voor kinderen

Creativiteit is het vermogen om buiten de spreekwoordelijke kaders te denken, om twee niet-gerelateerde ideeën op een nieuwe manier aan elkaar te krijgen. Oplossingen voor grote problemen en doorbraken van allerlei aard zijn gekoppeld aan creativiteit. Het vermogen om creatief te zijn is essentieel voor het succes van onze kinderen en het welzijn van onze wereld . Nu, meer dan ooit, worden we geconfronteerd met ongelooflijke uitdagingen zoals raciale onenigheid, oorlogen, opwarming van de aarde en massale uitstervingen. Individuen, organisaties en overheden zoeken dagelijks naar innovatieve oplossingen.

Kunst bouwt fijne motoriek op

Een voorbeeld van kwalitatief verf is: Boonstoppel. Kunst is een activiteit die alle zintuigen kan gebruiken – zicht, geluid, aanraking, geur en smaak – afhankelijk van de activiteit. De hersensynapsen van kinderen schieten in brand terwijl ze experimenteren en creëren door verf tussen hun vingers te knijpen, kleuren en materialen te mengen of te tekenen vanuit de verbeelding of wat ze voor zich zien. Een penseel vastpakken, stippen en lijnen tekenen, kleuren mengen, knippen met een schaar, een lijmstift besturen of in een lijmfles knijpen, deeg kneden en rollen, papier scheuren – al deze taken vereisen steeds meer behendigheid en coördinatie, maar toch zijn ze zo leuk en lonend dat kinderen ze keer op keer willen doen. Naarmate kinderen in de loop van de tijd kunstactiviteiten ondernemen, verbeteren hun fijne motoriek.

Kunst helpt kinderen zichzelf en hun wereld te begrijpen

Baby’s en peuters beginnen met willekeurig heen en weer krabbelen. Maar hoe meer ze krabbelen, hoe meer ze in staat zijn het krijt en zijn bewegingen over het papier te beheersen. Terwijl kinderen leren hun krabbels te beheersen, maken ze een grotere verscheidenheid aan vormen, en uiteindelijk maken ze alle vormen die nodig zijn om de letters van het alfabet te schrijven – elk alfabet. Open, procesgerichte kunst is niets anders dan een eindeloze kans om keuzes te maken, tot conclusies te komen, beslissingen te twijfelen en resultaten te evalueren. Kinderen voelen zich meer op hun gemak bij onzekerheid en blijven flexibele denkers, wat essentieel is voor creativiteit en zelfvertrouwen. En hoe meer ervaring ze hebben met een verscheidenheid aan materialen en technieken, hoe groter de kans dat ze nieuwe combinaties en ideeën uitproberen. Kinderen nemen ongelooflijke hoeveelheden nieuwe informatie op en ze moeten het geleerde op een veilige, reflectieve manier verwerken. Kunst stelt hen in staat om gevoelens te verkennen en om te gaan met zowel dagelijkse als belangrijke gebeurtenissen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *