De voordelen van ovengedroogd haardhout op een rijtje! 0

voordelen ovengedroogd haardhout

Ons land was de afgelopen weken flink in de ban van de winter. We zagen de allereerste sneeuw van het jaar, staan iedere ochtend weer de auto te krabben en zetten de thermostaat weer flink omhoog. Vooral dat laatste baart ons flinke zorgen. De gasprijzen zijn fors gestegen vanaf 1 januari 2019 en dat is duidelijk te merken in de portemonnee. Wanneer er koud weer op komst is, is de kans groot dat onze jaarafrekening zeer hoog gaat uitvallen. Daarom kiezen steeds meer mensen voor alternatieve manieren om hun huis te verwarmen. Zo maken steeds meer mensen gebruik van een (open)haard. Maar ook dan sta je voor enkele moeilijke keuzes. Van wat voor soort hout maak je gebruik? Openhaardhout kopen bij Berdihaardhout is uiteraard een stuk eenvoudiger als je weet welk hout je nodig hebt. Tegenwoordig maken steeds meer mensen gebruik van ovengedroogd haardhout. Maar wat zijn de voordelen hiervan? En is dit ook een juiste keuze voor jou?

Versnelde droogproces

Allereerst beschikt ovengedroogd haardhout over een groot voordeel voor de leveranciers. Wanneer haardhout op de natuurlijke wijze wordt gedroogd, kan dit enorm veel tijd in beslag nemen. Afhankelijk van het houtsoort, de dikte van de blokken en de externe omstandigheden, kan het soms wel 1 tot 3 jaar duren om houtblokken te drogen. Deze tijd hebben we vaak niet. Natuurlijk zijn er ook wel alternatieven, maar deze zijn niet altijd even praktisch of goed voor het milieu. Met ovengedroogd haardhout is er eindelijk een duurzame oplossing gevonden.

Tijdens het droogproces worden de blokken in een droogkamer geplaatst. Geleidelijk wordt de temperatuur in de kamer opgehoogd en zal het vocht uit de houtblokken verdampen. In de droogkamer zijn ventilatoren aanwezig die de vochtige lucht weer naar buiten afvoeren. Hierdoor kan er geen schimmelvorming ontstaan. Na circa een week is het hout gereed om te stoken.

top kwaliteit hout

Duurzaam of toch niet?

We snappen heel goed dat je direct je twijfels trekt over de duurzaamheid van het droogproces. Als de kamer verwarmd moet worden, zal er waarschijnlijk gebruik worden gemaakt van fossiele brandstoffen. Dit is niet duurzaam, maar belastend voor het milieu. Dit klopt in zekere zin, er zijn inderdaad bedrijven die dit op deze manier aanpakken. Gelukkig zijn we tegenwoordig bekend met de schadelijke effecten voor het milieu en zijn er veel meer leveranciers die op een natuurlijke wijze de droogkamer in stand houden. Zij wekken duurzame energie op, waardoor het milieu niet wordt uitgeput door het verwarmen van de droogkamer.

Geen ongedierte meer

Ovengedroogd haardhout beschikt tevens over een groot voordeel voor de gebruiker. Door het droogproces kunnen ongedierte niet overleven binnen de haardblokken. Hierdoor kunnen zij geen schade aanrichten en blijven de blokken intact. Daarnaast zijn ze mede hierdoor eenvoudig in huis of de schuur op te bergen. Je hoeft niet bang te zijn voor ongedierteplagen in huis, omdat deze niet kunnen overleven in de omstandigheden van de droogkamer. Het opbergen van nieuw haardhout is nog nooit zo gemakkelijk geweest!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *