De voorjaarskriebels? Tijd om weer in de tuin te werken! 0

De voorjaarskriebels Tijd om weer in de tuin te werken!

Langzaam beginnen de voorjaarskriebels alweer te komen. Nog even en dan gaat de meteorologische lente al van start. Hoewel het altijd even afwachten is wat het weer gaat doen, neemt dat niet weg dat de dagen weer langer worden en we ook langzaam de temperaturen weer zien stijgen. Voor veel mensen hét moment om weer in de tuin aan de slag te gaan. We kunnen stiekem niet wachten!

Na een lange winter is jouw tuin natuurlijk wel toe aan een opfrisbeurt. Wacht niet tot die allereerste echte lentedag, want dan wil je natuurlijk al volop kunnen genieten van het mooie weer. Begin daarom nu al met het verrichten van broodnodig tuinonderhoud, zodat je straks nog maar weinig hoeft te doen. Maar waar begin je? Wat mag je absoluut niet vergeten bij het voorjaarsklaar maken van jouw tuin? Hieronder volgen enkele handige tips.

Moestuin voorbereiden

Vind je het altijd heerlijk om zelf groente en fruit te kweken? Lekker in eigen tuin? Dan is de zomer vast je favoriete seizoen. Het moment waarop je ze uit de grond mag halen en hier heerlijk mag van eten. Natuurlijker wordt het niet. Als je echter in de zomer wil genieten van vers gekweekt voedsel, dan moet je nu wel alvast de moestuin voorbereiden. Meestal worden de eerste gewassen in maart, april al ingezaaid.

Let op: houd wel rekening met de natuurlijke afweer van vogels. Zeker wanneer de moestuin net ingezaaid is. Met Alectsound vogelwering zorg je ervoor dat vogels niet bij de moestuin in de buurt komen. Natuurlijk gebeurt dit wel op diervriendelijke wijze.

Bemesten

De tuin krijgt het meestal zwaar te verduren in de winter. De grond heeft dan ook zijn kracht verloren en kan wel wat extra voeding gebruiken. Besef goed dat de grond de basis vormt van alles wat leeft in jouw tuin. Als deze niet bij krachten is, zal dit op werkelijk alles invloed hebben. Daarom is het belangrijk om de gehele tuin te bemesten. Zo maak je de grond sterker en draag je ook bij aan het voorkomen van schimmels en ongedierte. Daar heb je het hele voorjaar en de zomer profijt van.

Platen snoeien

Als je je planten op het juiste moment snoeit, zullen ze het hele seizoen veel mooier gaan bloeien. Toch moeten we hier een kanttekening bij plaatsen. Het juiste moment om te snoeien is namelijk voor elke plant anders. Maak er dus geen gewoonte van om in het voorjaar álle planten te snoeien, want dan is de kans groot dat een deel van de planten helemaal niet meer zo mooi op zal komen.

Het snoeien van planten vergt echt voldoende kennis en ervaring. Wil je er zeker van zijn dat dit op de juiste manier wordt gedaan en je er ieder jaar profijt van kunt hebben? Schakel dan eventueel een hovenier in om dit voor je te doen.

Voorjaarsklaar in enkele simpele stappen

Belangrijk is dat de tuin er weer netjes uitziet. Bemest de grond, maak de tuinmeubels schoon, verwijder onkruid en groene aanslag van de tegels en snoei waar nodig de planten. Zo kan je er weer volkomen tegenaan.

Houd er ook rekening mee dat dieren weer volop tevoorschijn komen de komende weken. Ook vogeloverlast komt dan weer steeds vaker voor. Nu is dan ook het moment om over vogelafweer na te denken.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *