Waar u op moet letten bij het kopen van laminaat? 0

laminaat vloer kopen

Laminaat is ontzettend populair, en dat is ook heel begrijpelijk. Laminaat is betaalbaar, is makkelijk schoon te houden en komt in vele soorten designs en kleuren. Ook is de kwaliteit van laminaatvloeren is er de laatste jaren hard op vooruit gegaan. Laminaat is steeds meer gaan lijken op een echte houten vloer. Bent u op zoek naar laminaat voor in uw woning of bedrijfspand en dan is er ontzettend veel keuze, er zijn vele soorten kleuren en motieven. Heeft u een design naar uw smaak gevonden, dan is nog van belang wat de kwaliteit van het laminaat is. Er zijn een aantal zaken waar u op kunt letten voordat u uw laminaat aanschaft.

Stijl en kleur

De eerste stap wanneer u van plan bent laminaat aan te schaffen, bestaat uit het uitzoeken van laminaat naar uw smaak. Dit heeft nog niets met de kwaliteit van het laminaat te maken. Een vloer vormt de basis van uw huis, winkel of kantoor en bepaalt samen met de kleur op uw muur en de aanwezige meubels ook de sfeer in uw ruimte. Het is daarom belangrijk dat u kiest voor een design laminaat dat hierbij past. Voor een kleine woning kunt u kiezen voor een lichte kleur laminaat, die zal de ruimte optisch groter maken. Voor een grotere ruimte in industriële stijl kan een donkere vloer ontzettend mooi zijn. Deze kunt u met lichte wanden combineren. Naast kleur spelen ook de breedte en de lengte van het laminaat een rol. Zo kunt u kiezen voor extra brede laminaatplanken welke een ruimtelijk effect geven. Extra lange planken zullen meer diepte creëren.

Dan is er nog de structuur die de uitstraling van het laminaat bepalen en ook bepalen hoe realistische het laminaat er uit zal zien. U kunt kiezen uit verschillende structuren. Een natuurlijk uiterlijk heeft laminaat met een lichte structuur die zichtbaar is door kleine groepjes in de toplaag. Dit geeft een fictieve houtnerf. Ook laminaat met een fictieve structuur die goed zichtbaar is komt natuurgetrouw over. Ook is er laminaat met structuur die exact overeenkomt met het dessin van het laminaat. Zo zullen noesten en nerven in het dessin ook voelbaar aanwezig zijn. Dan is er nog ‘handscraped’ laminaat dat het laminaat het uiterlijk geeft van een met de hand geschaafde houtenplank. Geheel anders is laminaat met extra glans en definitie. Wanneer u precies weet hoe uw laminaat eruit komt te zien, kunt u bekijken wat de kwaliteit is van het aanbod dat voor u overblijft.

kiezen laminaat vloer

MDF of HDF

Om de kwaliteit van uw laminaat te kunnen bepalen is het ten eerste van belang om te weten uit welk materiaal het laminaat is gemaakt. Laminaat kan worden gemaakt uit Medium-Density Fibreboard (MDF) of uit High-Density Fibreboar (HDF). HDF heeft een hogere dichtheid dan MDF, er zitten meer houtvezels in dit materiaal per m3 dan bij MDF het geval is. Laminaat gemaakt uit HDF is dus sterker dan laminaat gemaakt uit MDF.

Toplaag

Om laminaat eruit te laten zien als hout, zit er bovenop het HDF of MDF een fotodesign van een plank. Dit maakt het mogelijk dat laminaat beschikbaar is in vele soorten designs. Bovenop de foto zit een toplaag. De toplaag zorgt ervoor dat de plank bestand is tegen slijtage, krassen, vlekken, schroeiplekken enzovoort. De toplaag bestaat uit melamine, dit is flinterdun bedrukt papier dat in melaminehars is gedrenkt. De kwaliteit van de dikte van de toplaag bepaalt hoe slijtvast het laminaat is.

laminaat vloer

De gebruikersklasse

Iedere vloer, waaronder ook de laminaatvloer, is in een gebruikersklasse gekwalificeerd. Deze wordt door een internationaal erkend kwaliteitssysteem bepaald. Deze gebruikersklasse komt tot strand doordat er verschillende test worden gedaan met de plank waaruit scores worden gemeten. Er wordt onder andere getest op de vlekbestendigheid, slijtagewaarde, dikte zwelling na 24 uur onder water gedompeld te zijn en de gladheidsweerstand. Dit resulteert uiteindelijk in getal dat de waarde bepaald: 21, 22, 23 / 31, 32 of 33. De getallen staan voor hoe intensief de vloer gebruikt kan worden, daar worden vaak ook poppetjes bij afgebeeld. 21 staat voor licht gebruik en 22 voor normaal gebruik. Voor intensief huiselijk gebruik zijn 23, 31 en 23, 32 geschikt waarbij 23, 32 ook geschikt is voor normaal commercieel gebruik. Voor een winkel of kantoor met zwaar commercieel gebruik wordt 23, 33 aangeraden.

Het kliksysteem

Het kliksysteem van het laminaat bepaalt hoe de planken aan elkaar vastzitten. Het is belangrijk dat de planken goed aan elkaar vastzitten en niet los kunnen raken. Wanneer planken wat losraken kan er vocht tussen de naden komen. Een stevig kliksysteem dat de planken goed tegen elkaar aanhoudt is belangrijk.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *