Waarom een eiken tafel jouw huis afmaakt? 0

Waarom een eiken tafel jouw huis afmaakt

Een mooie eettafel vormt een centraal meubelstuk in elk huis. Er wordt aan gegeten, gestudeerd, gespeeld, gekleurd, gedronken en gewerkt. Het is letterlijk het middelpunt van veel activiteiten die in je huis plaatsvinden. Ga daarom voor een bijzondere tafel die niet alleen een pronkstuk is maar ook tegen een stootje kan. Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling. Het geeft sfeer en karakter aan elke ruimte in je woning. En het past bij elke woonstijl. Zeker als je kiest voor een massief eiken tafel. Eventueel op een modern metalen onderstel. Maar vergeet niet dat hout leeft. Ook als het verwerkt is in een tafelblad. Zorg daarom dat je een tafel aanschaft waarvan het eikenhouten blad geprepareerd is en verzorg het regelmatig met een speciaal daarvoor ontwikkeld product.

Tafelblad

Een tafelblad uit één stuk is zeldzaam omdat dat soort woudreuzen zeldzaam zijn en vrijwel nooit gekapt mogen worden. Daarom bestaan de meeste tafelbladen uit meerdere brede planken. Om de tafel een robuust en handgemaakt karakter mee te geven zijn dit vaak planken met verschillende breedtes. Omdat hout werkt worden tafelbladen vaak geprepareerd om scheuren te voorkomen. Sommige mensen vinden het juist mooi dat hier en daar een scheurtje ontstaat. Hoe dan ook; verzorgen met was en olie is belangrijk om het blad mooi te houden. Een massief eiken tafel is niet goedkoop. Daarom zijn en er ook tafelbladen verkrijgbaar die een kern van ander (goedkoper) hout hebben met daaroverheen een laag echt eiken. Die tafels zijn niet alleen lichter maar ook goedkoper. En ze scheuren minder snel. Maar de echte purist wil natuurlijk een echte eikenhouten tafel.

Onderstel

Het onderstel is net zo belangrijk als het tafelblad. Samen bepalen ze de uitstraling van de tafel. Helemaal in is een metalen onderstel in een X of U. Om de industriële look extra te benadrukken is deze vaak uitgevoerd in geborsteld blank staal of zwarte poedercoat. Meestal wordt hiervoor Ral 9005 poedercoating gebruikt.

Olie

Eiken tafelbladen kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden. Sommige mensen willen zoveel mogelijk het grillige uiterlijk van het eiken tafelblad behouden en gaan voor een natuurlijk afwerking met olie. Dit beschermt het blad en zorgt dat het na een tijdje nóg meer karakter krijgt. Anderen vinden noesten en kleine scheurtjes in het hout geen gezicht en willen een glad oppervlak. De fabrikant kan daarvoor zorgen en het blad daarna bijvoorbeeld een egale laklaag geven.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *