Waarom energie neutraal bouwen? 0

Waarom energie neutraal bouwen

Tegenwoordig zijn we steeds meer bezig met duurzaamheid. Hierbij is het energie neutraal bouwen een belangrijk aspect. Natuurlijk is zo fijn en comfortabel mogelijk wonen erg belangrijk. Hoewel dit een belangrijk aspect is, wordt er nu ook nagedacht over de toekomst. Door na te denken over energie neutraal bouwen, denken ze aan zowel een goede en gezonde toekomst als aan comfortabel wonen. Maar wat is energie neutraal bouwen? En is dit verplicht? Hieronder lees je daar meer over.

Is energie neutraal bouwen verplicht?

Sinds januari 2021 is het verplicht om (bijna) energie neutraal te bouwen. Wanneer je dus wilt starten met een verbouwing, moet je voldoen aan verschillende wettelijke verplichtingen. Het is niet geheel onlogisch dat ze deze wet hebben opgesteld. We weten tegenwoordig namelijk steeds beter wat wel en niet goed is voor mens en milieu. Wanneer we geen rekening zouden houden met het energie neutraal bouwen, zullen we mens en milieu steeds meer verpesten. Door hier nu rekening mee te houden, zorg je voor een betere toekomst. Om de energieprestatie voor (bijna) energie neutraal te bouwen worden er drie eisen bekeken. Hierbij wordt er gekeken naar de energiebehoefte in kWh per vierkante meter, het maximale primair fossiel energiegebruik en het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.

Wat is energie neutraal bouwen?

Bij het energie neutraal bouwen, wordt er gekeken naar het gebruik van buitenaf. De tijd waarin dit bekeken wordt, is een jaar. Hierin wordt er dus gekeken of er energie van buitenaf, zoals fossiele of nucleaire brandstoffen, nodig zijn geweest. Op het moment dat dit niet het geval is, is een gebouw energieneutraal. Het gebouw is dan voorzien van duurzame energie. Deze energie kan dan bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen opgewekt worden, waardoor er geen gasaansluiting voor nodig is. De energiebesparingsmogelijkheden hebben meerdere voordelen. Dit is natuurlijk voor mens en milieu, maar daarnaast scheelt het ook veel voor de portemonnee. Wanneer je namelijk zorgt voor minder energieverbruik, scheelt dit ook in kosten.

Waarvoor is energie neutraal bouwen geschikt?

Hoewel je misschien zou denken dat energieneutraal bouwen alleen geschikt is voor het bouwen van nieuwe woningen, is dit zeker niet het geval. Ook kun je er namelijk voor kiezen om een bestaande woning te laten verbouwen naar een energie neutrale woning. Hierbij kun je denken aan het vervangen van ramen naar dubbelglas, maar ook het installeren van zonnepanelen voor de juiste energie. Ook kan het vervangen van de lampen naar led-verlichting al een goede optie zijn. Naast deze voorbeelden zijn er meerdere opties die gebruikt kunnen worden voor het verbeteren van een energie neutrale woning. Ga na wat je al doet en wat eventueel kan veranderen. Wanneer je dit doet, haal je vele voordelen hieruit.

Goed ontwerp

Bij iedere verbouwing is het van belang dat er een goed ontwerp gemaakt wordt. Door middel van het ontwerp kan er een verbouwing plaatsvinden. Wanneer het ontwerp niet goed of duidelijk gemaakt is, kunnen er mogelijk complicaties voorkomen. Wanneer je de keuze maakt om een woning te laten bouwen, is het dus belangrijk een goede ontwerper uit te kiezen voor een goed verloop van een energie neutrale bouw.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *