Waarom gas, water en licht je steeds meer gaan kosten. 0

We weten allemaal dat de rekeningen die we moeten betalen voor het verbruikte gas water licht in Nederland erg hoog zijn. Er zijn maar een paar landen in Europa waarbij de energie nog duurder is. In Nederland zijn de kosten van de energie vooral zo duur door de btw die we betalen. De kosten van de energie zal in de komende jaren zeker niet minder worden. Doordat de fossiele brandstoffen opraken, wordt het gebruik van gas en elektriciteit en water zeker duurder. Daarom kunnen we er veel aan doen om de kosten te drukken.

Het energieverbruik

Water

U kunt gaan proberen op het water te besparen door er minder van te gaan gebruiken. Er wordt veel water gebruikt tijdens het douchen. Door een besparende douchekop te gebruiken kunt u al veel water besparen.

Ook het besproeien van de tuin tijdens de zomermaanden vraagt veel water. In veel gevallen is het onnodig water te geven, omdat de meeste planten zelf voor hun waterhuishouding kunnen zorgen. Door heel de tuin te besproeien heeft u veel nodeloos verlies van water.

De auto wassen kunt u wat minder vaak doen. Zo zijn er nog wel meer tips te bedenken om water te besparen. Toch is het verbruik van het water niet de grootste kostenpost.

Gas

Het gasverbruik is voor een gezin de grootste kostenpost. We kunnen gas besparen door een aantal maatregelen te nemen, waardoor je dus minder gaat verbruiken;

U kunt uw huis goed isoleren. Wanneer alles nog niet goed geïsoleerd is, moet u dat zeker als eerste gaan aanpakken. Hierbij kunt u denken aan het dak, vloer, muren en glas. Het isoleren van het dak is zeer belangrijk. De warmte stijgt op waardoor er dus veel warmte door het dak naar buiten verloren gaat.

Ook het plaatsen van dubbel glas levert voor het verbruik een grote besparen op. U kunt eerst laten berekenen wat u het beste kunt aanpakken om te gaan besparen op het gasverbruik.

Nu de gaskraan in Nederland binnen en niet al te lange tijd wordt dichtgedraaid zal het gas vanuit het buitenland moeten worden ingevoerd. Het zal dus daarom zeker duurder worden.

Licht

Ook het elektriciteitsverbruik kunt u verminderen. U kunt daarvoor bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak plaatsen, zodat u zelf uw energie opwekt. Wanneer u daarbij voldoende zonnepanelen plaatst, bestaat de mogelijkheid dat u meer energie opwekt dan dat u zelf gebruikt. In dat geval zal u energie aan het net terugleveren. Dat kunt u zien op de meter. Als u gebruik maakt van een meter met een enkele teller dan zal deze achteruit draaien. Heeft u een slimme meter, dan zal een teller het verbruik aangeven en de andere wat u aan het net teruglevert.

steeds meer verbruik

Ook wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van windmolenparken en van aardwarmte. In de toekomst zal er zeker alles aan gedaan worden om minder te gaan verbruiken.

Verbruik in steden

In steden is het energieverbruik lager dan op het platteland. In steden zijn meer appartementen die minder energie verbruiken dan de vrijstaande huizen buiten de steden. Een appartement verbruikt ongeveer de helft aan energie ten opzichte van een vrijstaande woning.

Eenvoudige besparing

U kunt op een eenvoudige manier kosten besparen op het energieverbruik door jaarlijks de energieleveranciers te gaan vergelijken. Je hoeft er zelf niet veel voor te doen en het kan je enkele honderden euro’s per jaar opleveren. Er zitten voor de levering van de energie grote prijsverschillen in. Maak daar gebruik van!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *