Waarom je huis inmeten volgens NEN2580? 0

NEN2580 meetrapport

Van plan om je huis te verkopen? Of wil je weten wat het gebruiksoppervlak is? Dan is het van belang om een NEN2580 meting te laten uitvoeren. Door te meten volgens deze normering wordt het exacte oppervlak gemeten. Zo heb je bijvoorbeeld de afkorting GBO vast weleens voorbij zien komen op een koopcontract of advertentie voor een koophuis. Deze afkorting staat voor gebruiksoppervlakte. Zoals de naam al een beetje verklapt, geeft het getal dus aan hoeveel ruimte er in de woning daadwerkelijk te gebruiken is om te leven. Dit kan erg van belang zijn om te weten bij het kopen van een woning, aangezien je door middel van dit getal daadwerkelijk weet of het jouw geld waard is of niet.

Lees in onderstaande blog alles over je huis inmeten volgens de NEN2580 meting.

Waar staat de afkorting NEN2580 voor?

Wanneer we het hebben over GBO, dan wordt er gekeken naar de NEN 2580 normering. Deze normering is in het leven geroepen om kopers meer inzicht te geven over het bruikbare oppervlakte van een woning. Het vertelt je dus hoeveel bruikbare ruimte er in een woning zit en hoeveel inhoud je daadwerkelijk hebt om vrij in te bewegen. Ondanks dat de afkorting klinkt als een hele speciale code, zijn makelaars sinds 2010 verplicht om zowel de GBO als de LVO en NVM aan te geven volgens de NEN 2580 berekening. 

Het belang van het inmeten volgens deze methode

Waarom is het zo belangrijk dat makelaars voldoen aan de NEN 2580 berekening? Dat komt omdat deze berekening zo accuraat mogelijk is in het uitrekenen van de GBO. Met behulp van de uitkomsten van de berekeningen weet jij exact hoeveel je uitgeeft per m2. Het vertelt je uiteindelijk of je daadwerkelijk een eerlijke prijs betaalt voor de woning of niet. Een zolder met een schuin dak lijkt op een foto wellicht als een fijn extra ruimte, maar in realiteit blijkt het dak wellicht te laag om er een bruikbare ruimte van te maken. Met behulp van de NEN 2580 worden zulke feiten op papier duidelijk gemaakt. Zo krijgt een potentiële koper inzicht in alle pluspunten of mogelijke gebreken van een woning. Het zorgt dus uiteindelijk voor een zo’n transparant mogelijke verkoop.

Hoe wordt de NEN 2580 berekening gemaakt?

Het is uiteraard belangrijk om te weten hoe de NEN 2580 precies wordt berekend. Wanneer jij jouw huidige woning te koop wilt zetten helpt deze som je om een inzicht te krijgen in hoeveel je zou kunnen vragen voor jouw woning. Bij de NEN 2580 wordt alles opgemeten wat binnen de buitenwanden zit. In deze som wordt dus ook rekening gehouden met zolders, cv-ruimtes, bijkeukens en uiteraard de badkamer, kamers, keuken, woonkamer, en alles wat er nog meer in de woning te vinden is. Er wordt vervolgens een onderscheid gemaakt tussen de leefbare ruimtes en de bruikbare ruimtes. Een aangebouwde garage heeft wellicht geen leeffunctie, maar behoort wel tot het huis. Al deze punten worden ook in kaart gebracht met behulp van de NEN 2580.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *