Waarom stoken op pellets zo duurzaam is 0

pellet kachel

Stoken op pellets wordt steeds populairder. En dat is natuurlijk niet zomaar. Stoken met een pelletkachel is een duurzame manier van stoken. En dit is om een aantal redenen erg fijn. Zo hoef je minder hout te gebruiken en dit is uiteindelijk weer beter voor het milieu. Ben je benieuwd waarom pellets zo duurzaam zijn? En wat nog meer voordelen zijn van stoken op pellets? Lees dan vooral even verder.

Wat is stoken op pellets?

Maar wat houdt het nu eigenlijk precies in om te stoken op pellets? Houtpellets zijn houtkorrels die je in een pelletkachel kunt stoken. Hiermee kun je jouw huis verwarmen maar bijvoorbeeld ook het water. De pellets worden gemaakt van houtafval. Dit kan houtafval zijn van verschillende soorten bomen. Denk aan eikenhout maar ook dennenhout. beide houtsoorten hebben zo z’n voor- en nadelen. Zo zal je met eikenhout meer rendement behalen, maar zullen ze minder snel branden. De witte houtpellets zoals dennenhout branden daarentegen snel, maar geven minder rendement.

Duurzamer stoken

Het grootste voordeel van houtpellets is dat je er erg duurzaam mee kunt stoken. En dat is zeker het geval wanneer je het vergelijkt met een open haard of houtkachel. Ten eerste geeft een pelletkachel erg veel rendement. Tot 80% hoger dan een normale kachel. En de kachel geeft natuurlijk heel veel warmte af.

Duurzaamheid betekent ook je steentje bijdragen aan het milieu. En dat kan ook met houtpellets. Zo worden er dankzij het FSC-keurmerk nieuwe bomen gepland voor iedere boom die gekapt moet wordt. Op deze manier wordt er niet minder CO2 geproduceerd, omdat er gelijk weer nieuwe bomen gepland worden.

pelletkachel

Andere voordelen

Stook je met houtpellets? Dan zal je niet alleen duurzamer stoken, maar profiteer je van nog meer voordelen. Een pelletkachel zal de pellets elektrisch verbranden. En op deze manier zullen de pellets gelijk warmte afgeven. Wat bij een normale kachel natuurlijk niet het geval is, omdat je moet wachten tot het vuur goed aanslaat. Het is daarnaast mogelijk om een pelletkachel te nemen die zichzelf bijvult. Zo worden de pellets automatisch bijgevuld en hoef je niet telkens nieuwe pellets te halen. En dit is natuurlijk erg fijn voor het gebruiksgemak.

Tenslotte hebben houtpellets een hele goede verbranding. Zelfs zo goed, dat vrijwel de hele pellet wordt verbrand. Slechts 1% van een pallet zal overblijven als asafval. En dat is natuurlijk aanzienlijk minder dan bij een normale kachel.

Ben je overtuigd en wil je houtpellets gaan aanschaffen voor je pelletkachel? Dan zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk kun je kiezen uit verschillende soorten pellets. Iedere pellet soort heeft zo z’n eigen voor- en nadelen. Hout werkt vaak heel goed, omdat het snel zal branden. Maar het kan daarentegen minder rendement geven. Ga je voor donker hout? Dan kun je meer rendement verwachten, maar zal het minder snel branden.

Ben je niet zeker van wat de beste optie voor je is? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met je leverancier. Doe bij voorkeur aankopen bij een leverancier met verstand van zaken. Een gerenommeerde leverancier kan je het juiste advies geven over het product wat het beste bij je past. Op deze manier weet je zeker dat je de beste aankoop doet. En dat je optimaal geniet van de voordelen van pallethout.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *