Wat doe je bij een verstopte wc? 0

verstopte wc

Het zal je maar gebeuren. Je hebt je ding gedaan, trekt de wc door, maar…. oh nee, het water komt omhoog! Dat is niet de bedoeling, het moet juist naar beneden! Met afgrijzen zie je de inhoud van de pot richting de rand komen. Razendsnel druk je op de stopknop. Er komt in elk geval geen water meer bij, waardoor de wc niet zal overstromen. We hebben wat tips voor je verzameld om het euvel te verhelpen.

Gebiologeerd staar je naar het wateroppervlak met daarin drijvend… je weet wel. Het water zakt, maar tergend langzaam. Wat nu? Er wordt op de deur geklopt. ‘Papa, ik moet plassen!’. Maar ja, dat kan nu niet. En je wilt liever niet dat ze dit tafereel aanschouwt. ‘Je moet even beneden plassen, schat’, roep je terug.

Terwijl je op je telefoon zoekt naar een oplossing voor je probleem dient het volgende zich al aan. ‘Papaaaaaaaa’, klinkt het van beneden. Je weet genoeg. Dit kan geen uitstel meer lijden, er moet nu iets gebeuren. Je weet het, je kunt zelf de volgende dingen proberen om de ontstopping letterlijk en figuurlijk op te lossen:

 1. Met je hand in de afvoer voelen om te kijken of daar een obstructie zit.
 2. De wc-afvoer spoelen met een oplossing van heet water en soda.
 3. Een chemisch ontstoppingsproduct kopen en in de afvoer gooien.
 4. Een ontstoppingsveer zien te regelen en proberen de verstopping ‘door te prikken’.
 5. De hogedrukspuit erop zetten.

Maar… je hebt geen tijd. De kinderen moeten naar school, je vrouw is al naar haar werk en je hebt het zelf vandaag ook druk. Kortom: je hebt een snelle, zekere oplossing nodig. Je grijpt dus naar je telefoon. Internet moet uitkomst bieden.

Waar zit de verstopping?

‘Wc verstopt Rotterdam’ heb je ingetypt. ‘Ontstoppingsdienst Rotterdam’ zie je direct staan. Daar heb je behoefte aan: ontstopping in Rotterdam! Je belt het nummer en krijgt Roy aan de telefoon. Hij hoort je verhaal aan en beseft direct de noodzaak van snelle actie. ‘Waar woon je? Ik ben zo bij je!’

Het feit dat de wc zowel boven als beneden niet doorloopt, wil zeggen dat het een probleem betreft dat ergens tussen de wc beneden en de controleput zit óf tussen de controleput en de aansluiting op het riool.

Waar zit de verstopping?

Bizarre oorzaken van verstoppingen

En wat kan dat dan zijn hè, dat die verstopping veroorzaakt? Zo’n afvoer van de wc is namelijk geen heel dun pijpje. Hij heeft een doorsnee van 11 centimeter, dus daar loopt niet zomaar iets op vast. Roy en zijn collega’s lopen al een poosje mee in de ontstoppingsbranche en hebben dus al heel wat vreemde oorzaken van verstoppingen de revue zien passeren:

 • de kop van de wc-borstel
 • hele rollen toiletpapier
 • modder van voetbalschoenen uitkloppen
 • een vibrator
 • mobiele telefoon
 • vulling van de kattenbak
 • maandverband
 • tampons
 • speelgoed van kinderen
 • slippers
 • bekers
 • vochtige doekjes
 • plastic houders van geurblokjes

‘Natuurlijke’ oorzaken van verstoppingen

Natuurlijk kan een verstopping ook een ‘natuurlijke’ oorzaak hebben. Zoals wortels van bomen die door de afvoerbuizen zijn gegroeid en daarom de afvoer van resten tegenhouden. Of verzakkingen van het huis of het pad naar de voordeur, waardoor de buizen zijn gescheurd of van elkaar zijn losgeraakt. In dat geval zal het riool gerepareerd moeten worden.

De oplossing is altijd dichtbij

Wat de oorzaak ook is, een oplossing is er altijd voor het rioolprobleem, ook voor jouw verstopte pot. Laat dat maar aan de experts van Ontstoppingsdienst Rotterdam over. Zij vinden de oorzaak en zorgen ervoor dat je toilet weer lekker vlot doorspoelt.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *