Wat doe jij met je rommelkamer in huis? 0

Wat doe jij met je rommelkamer in huis

Heel veel mensen hebben wel zo’n rommelkamer in huis. Meestal is dat de garage, de zolder of het kleinste kamertje in huis. Heel veel spullen zijn wel netjes opgestapeld in dozen, maar het komt ook vaak genoeg voor dat alle rommel één grote chaos veroorzaakt. Hoe ga je om met de rotzooi? In dit artikel geven we tips hoe je de rommelkamer in huis eindelijk weer netjes kan maken.

#1 Zorg voor de juiste verlichting

Heb je nog een ouderwetse gloeilamp aan een draad of zo’n ouderwetse hanglamp? Dat kan natuurlijk anders. De ouderwetse verlichting is vaak niet duurzaam en niet functioneel. Dat los je op door het installeren van een moderne led plafondlamp. Dit scheelt aanzienlijk in je energiekosten en je kan een led plafondlamp uitzoeken op de juiste lichtkleur. Wil je na het opruimen je rommelkamer gebruiken als hobby- of klusruimte? Kies dan voor een lichtkleur van 4000 Kelvin of meer. Dit is een frisse kleur, waardoor je goed zicht hebt en voldoende focus kan bewaren.

#2 Doneer je oude rommel

Zijn er oude spullen nog bruikbaar voor anderen? Geef de voorwerpen dan een tweede leven door ze aan een kringloopwinkel te doneren. Bij de meeste kringloopwinkels heb je een repair & recycle afdeling. Hier worden de spullen gerepareerd tot ze weer volledig werken of de bruikbare onderdelen worden gebruikt in andere apparaten. Het is een stuk beter voor het milieu om niet alles gelijk in de vuilnisbak te gooien. Ook voel je je vast prettiger bij het idee dat jouw oude spullen een tweede leven krijgen en dat iemand anders er weer plezier van heeft.

#3 Doe het samen

In een huishouden is niet één gezinslid verantwoordelijk voor de berg met spullen die in een aantal jaar is verzameld. Plan daarom een dag in met de hele familie om de berg met vuil radicaal aan te pakken. Sorteer bijvoorbeeld op categorie:

  1. Houden: de verborgen pareltjes en kostbare familiestukken die je graag in je bezit houdt
  2. Doneren: de voorwerpen die je zelf niet meer nodig hebt, maar die door repair & recycle een tweede leven kunnen krijgen
  3. Weggooien: de oude en vieze spullen waar niemand nog iets mee kan

Wanneer geef of gooi je iets weg? Plaats een voorwerp in de tweede of derde categorie als je het meer dan 6 maanden niet in je handen hebt gehad.

#4 De juiste opbergsystemen

De grote berg rommel wordt slechts een kleinere berg rommel als je het op de ouderwetse manier midden in de kamer laat staan. Investeer daarom in goede opbergsystemen. Dat kan op verschillende manieren. Zwerft je gereedschap rond op verschillende plekken? Maak dan een muur met haken om alle stukken gereedschap aan op te kunnen hangen. Of koop een stevige kast met lades waarin je de voorwerpen sorteert op categorie. Zo kan iedereen in huis de spullen weer makkelijk terugvinden en je hebt geen last meer van losslingerende rotzooi.

#5 Het kost minder tijd dan je denkt

Je ziet nu vast als een berg op tegen alle rommel, maar hoe langer je het laat liggen hoe erger het wordt. Plan daarom een dag in met de hele familie. Niemand de deur uit! Zo krijg je achteraf ook geen verwijten dat je iets hebt weggegooid wat behouden moest blijven. Maak er een gezellige dag van. Ga met zijn allen vroeg ontbijten zorg van tevoren voor lekker eten in huis. Na een dagje kan het al allemaal geregeld zijn.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *