Wat doet een aankoopmakelaar? 0

aankoopmakelaar

Of het nou de aankoop van je eerste, tweede of misschien wel achtste huis is, een woning kopen blijft spannend. Ondanks dat een aankoopmakelaar bij wet niet verplicht is, kan de aankoopmakelaar ontzettend makkelijk en handig zijn. De aankoop van een woning doen de meeste mensen slechts een enkele keer, voor de aankoopmakelaar is dit dagelijkse kost.

Het werk van een aankoopmakelaar kan je, simpel gezegd, in vier stappen onderverdelen;

Zoeken

Na het analyseren van de woonwensen gaat de aankoopmakelaar op zoek naar de geschikte woning. Sommige woningen worden aangeboden op sites als Funda, Jaap en Huizenzoeker maar in de meeste gevallen weet de aankoopmakelaar al van de verkoop van een woning voordat deze op een huizensite is geplaatst. Met een aankoopmakelaar vis je dus niet achter het net.  

wat doet een aankoopmakelaar

Bezichtigen

Daar waar potentiële kopers vaak met een ‘roze bril’ naar een woning kijken is de aankoopmakelaar emotioneel niet betrokken bij de woning en kan hij daardoor objectief advies geven over bijvoorbeeld;

–          De waarde van de woning
–          Bouwtechnische staat (in hoofdlijnen)
–          Het wel of niet laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring
–          Bijkomende kosten zoals erfpacht, VvE, onroerendezaakbelasting en verbouwingskosten
–          Lokale regelgeving als de woningzoeker van plan is om te verbouwen

bezichtingen huis

Onderhandelen

Over iets onderhandelen waar je emotioneel bij betrokken bent is voor veel mensen lastig. Iemand van buitenaf, in dit geval een aankoopmakelaar, kan zeker meerwaarde bieden. De aankoopmakelaar heeft het ‘onderhandelingsspel’ al vaak gespeeld en kent alle spelregels. Zo kan bijvoorbeeld het onderste uit de kan worden gehaald wanneer de woning al langere tijd op de markt is. Maar wanneer er veel kopers op de kust zijn is een laag bod onverstandig. Als de verkopende partij bezig is met een nieuwbouwwoning kan flexibiliteit over de sleuteloverdracht een belangrijk troef zijn.

Welke strategie er ook toegepast wordt, de aankoopmakelaar loodst de woningzoeker door het hele onderhandelingsproces heen en bedingt de beste prijs.

De makelaar houdt daarbij reken met alle aspecten die de waarde kan beïnvloeden, zowel intern als extern zijn er meerdere aspecten die meegewogen moeten worden in de waarde van de woning. Is er bijvoorbeeld in de loop der jaren verbouwd in de woningen? Maar ook externe aspecten als de buurt of de staat van de conjunctuur in Nederland kunnen de waarde van de woning beïnvloeden.

 Afhandelen

Het aankoopproces is in deze fase bijna achter de rug. Toch is een aankoopmakelaar in deze fase van groot belang, hij kan helpen bij de vinden van een geschikte taxateur, notaris en financieel adviseur. Daarnaast helpt een aankoopmakelaar bij het controleren van alle documenten, de voorbereiding van de overdracht, inspectie van de woning en de uiteindelijke sleuteloverdracht.

Waar moet je opletten bij een aankoopmakelaar?

–          Het liefst een aankoopmakelaar die geen verkoopmakelaar is, dus geen belangenverstrengeling.
–          De tarieven van een aankoopmakelaar verschillen nogal van een bepaald percentage (0,5 – 1,5% van de aankoopwaarde) tot een vast tarief. De beste deal is natuurlijk een no-cure no-pay principe, de aankoopmakelaar krijgt in dit geval een percentage van de door hem bedongen korting op de woning (bijvoorbeeld 10%).
–          Een makelaar met verstand van zaken, vraag bijvoorbeeld naar de ervaring van de aankoopmakelaar in het gebied waar jouw droomhuis staat.

Interesse?

Zoekt u een woning, wilt u uw woning verkopen of heeft u gewoon meer interesse in het onderwerp? Neem dan eens een kijkje bij Verkoopwijs Makelaar Deventer. Deze makelaars kunnen u uitstekend begeleiden bij het aankopen van een woning.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *