
Het is velen waarschijnlijk al opgevallen dat in Nederland meer hoge gebouwen met de functie woningbouw gebouwd worden. In de hoogte bouwen is de ideale oplossing voor het probleem van te weinig ruimte.
Dit werk gaat niet zonder gevels. Hun rol gaat van warmte-isolatie naar het voorkomen van doorslag van vocht van buiten naar binnen.
Gevels voor de hoogbouw
Voor hoge structuren zijn elementengevels ideaal. Deze worden in fabrieken geprefabriceerd en komen met een hoogwaardige isolatie. Nadat ze naar de bouwplaats getransporteerd worden moeten ze alleen nog gemonteerd worden en klaar is kees.
Wel, zo’n makkelijk klusje is het nu ook weer niet. De juiste keuze voor het elementengevel van een gebouw hangt van enkele factoren af, zoals de eisen en het ontwerp van het hoogbouwproject. Geen enkel gebouw krijgt dezelfde gevels; het wordt aan elke individuele structuur aangepast.
Wat is eigenlijk een elementengevel?
Aangezien niet elk gevelsysteem op elke bouw past of niet voor elke structuur ideaal is, zijn er verschillende types die naargelang beter bij bepaalde projecten passen: een beton sandwich, vliesgevel, metal frame, en HSB/Sips. Uit een onderzoek is gebleken dat HSB/Sips een lage score kreeg voor hoogbouw.
Er zijn drie soorten vliesgevels: stijlgevel, een regelwerk gevel, een ladder gevel en elementengevel. De elementengevel is van hoge kwaliteit en is de beste optie voor hoogbouw en utiliteitsgebouwen. Het is vochtwerend en warmtebestendig en heeft een goede geluidsisolatie.
Wat zijn de voordelen en nadelen van elementengevels?
Voordelen
- Het kan op grote hoogte aangebracht worden.
- Tussen 30 en 40 gevels kunnen per dag gefabriceerd worden. Dus het heeft een relatief snelle bouwtijd.
- Het is ook recycleerbaar, wat een prachtig pluspunt is.
- Het is waterdicht, luchtdicht en ook vochtwerend.
- Elementengevels zijn ook makkelijk te onderhouden.
- Ze voldoen aan de technische en esthetische eisen.
Nadelen
- Spijtig genoeg heeft het een lage, functionele levensduur, slechts tussen 20 en 30 jaar.
- Het is niet brandwerend.
- Een elementengevel kan duur zijn.
Waarom zou je nu voor een elementengevel kiezen?
Dat hangt ervan af wat je bouwplannen zijn. Elementengevels zijn esthetisch mooi, geluidsisolerend, thermisch isolerend en luchtdicht. Het gemak van het onderhoud en het feit dat ze recycleerbaar zijn is ook een overtuigend argument, maar ze zijn spijtig genoeg niet brandwerend. Overwegen de voordelen de nadelen? Misschien met de voorkomende maatregelingen kan men de nadelen beperken. Bijvoorbeeld, de normen voor brandveiligheid volgen op elke etage. Beter voorkomen dan genezen. Klopt toch?