Welke kerstverlichting heb ik nodig? 0

Welke kerstverlichting heb ik nodig?

Het is bijna december en dat betekent dat het ook alweer bijna tijd is om de kerstboom te gaan optuigen. Een van de belangrijkste stappen hierbij is het ophangen van de juiste kerstverlichting. Maar welke kerstlampjes heb je nu precies nodig, hoe lang moet het snoer zijn dat je in je boom hangt en is het mogelijk om je kerstverlichting ook buiten op te hangen? In deze blog lees je antwoorden op al deze vragen en kom je alles te weten over het kiezen van de juiste verlichting voor iedere kerstboom.

Kerstverlichting voor buiten of binnen?

Er zijn verschillende vragen die je jezelf moet stellen bij het uitkiezen van de juiste kerstboomverlichting. Omdat de keuze zo reuze is zie je soms door de (kerst)bomen het bos niet meer helemaal. Een belangrijke eerste vraag is: wil je de kerstverlichting buiten of binnen gaan ophangen? Wanneer je de lampjes namelijk voor een kerstboom in de tuin gaat gebruiken, moet je ervoor zorgen dat ze weerbestendig zijn en niet kapotgaan door een regen- of een sneeuwbuitje. Gelukkig zijn heel veel kerstlampjes tegenwoordig zowel binnen als buiten te gebruiken. Écht zeker weten? Check dan altijd de IP-classificatie van een product. Dit is het beschermingsniveau dat aangeeft hoe goed het materiaal bestand is tegen diverse weersomstandigheden. Kies voor het ophangen van de kerstlampjes buiten altijd voor producten met een beschermingsniveau van IP44 of hoger.

Wil je je boom rijkelijk of subtiel verlichten?

Niet alle kerstboomverlichting zorgt voor hetzelfde effect in de kerstboom. Dat ieder snoer er anders uitziet in de boom heeft vooral te maken met het feit dat de kerstlampjes op een andere manier op het snoer gemonteerd zijn en de afstand tussen de lampjes verschilt. Over het algemeen geldt het volgende: bij clusterverlichting is er sprake van de minste afstand  tussen de leds op het snoer (gemiddeld 0,7 cm), bij traditionele lichtsnoeren de meeste (gemiddeld 7,5 cm). Micro clusterverlichting zit hier precies tussenin, met een gemiddelde lampafstand van ongeveer 2 cm.

kerstboomverlichting

Dit heeft dus een grote invloed op hoe rijkelijk de boom verlicht wordt. Logischerwijs wordt er met clusterverlichting meer licht uitgestraald en ziet uw boom er hiermee minder subtiel uit dan met een traditioneel lichtsnoer, waarop de lampjes verder uit elkaar staan.

Welke kleur verlichting vind je het leukst?

Ook qua lichtkleur kun je de kerstboom helemaal aanpassen aan je eigen wensen. Je kunt vaak kiezen uit vier verschillende varianten, namelijk extra warm wit, warm wit, koud wit en gekleurd licht. Bij de witte kerstlichtjes geldt: hoe warmer het licht, hoe sfeervoller het er over het algemeen uitziet, maar hoe kouder het licht, hoe meer dit bijdraagt aan het creëren van een winterse sfeer. Zeer warm licht wordt weleens vergeleken met kaarslicht en zeer koud licht met maanlicht. Wat jij graag in je kerstboom ziet hangt vooral af van jouw eigen voorkeuren. Gekleurde kerstlichtjes, in echte kerstkleuren zoals blauw, rood of groen, maakt jouw kerstboom in ieder geval direct een stuk vrolijker.

Hoeveel lampjes heb je nodig?

Dit is afhankelijk van de hoogte van de boom. Houd voor het gemak het volgende schema aan:

Hoogte boom Traditionele kerstverlichting Clusterverlichting Micro clusterverlichting
0,5 tot 1 meter 80 kerstlampjes 384 tot 576 kerstlampjes n.v.t.
1 tot 1,5 meter 180 kerstlampjes 576 tot 1152 kerstlampjes 400 tot 560 kerstlampjes
2 meter 320 kerstlampjes 1152 tot 1512 kerstlampjes 560 tot 800 kerstlampjes
2,5 meter 480 kerstlampjes 1512 kerstlampjes 800 tot 1000 kerstlampjes

Met al onze tips koop je voor kerstbomen binnen of buiten van allerlei groottes áltijd de juiste kerstboomverlichting. Zo ziet jouw boom er dit jaar perfect uit.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *