Welke verzekering heb je nodig voor de tuin? 0

Barbeque

Wanneer je een mooie tuin hebt waarvan je graag geniet, dan wil je die goed verzekeren tegen mogelijke schade. Alleen: welke verzekering sluit je hiervoor af? Is dat altijd de inboedelverzekering of heb je ook andere verzekeringen nodig? En hoe zit het met de dekking?

Wat dekt de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering dekt schade aan losse spullen in en om het huis. Dus ook in de tuin. In principe ben je met deze verzekering beschermd tegen brand, storm- en waterschade. Maar ook tegen blikseminslag en omgevallen bomen. Kies je voor een extra uitgebreide variant, dan ben je ook verzekerd voor bijvoorbeeld diefstal of vandalisme van tuinmeubels, gereedschap en zelfs opgehangen wasgoed.

Wanneer heb je een opstalverzekering nodig?

Daar waar losse spullen zijn gedekt via een inboedelverzekering, zorgt de opstalverzekering ervoor dat ook de bestrating, schuttingen, tuinhuisjes en schuurtjes zijn verzekerd tegen schade. Dus alles wat aard- of nagelvast zit. Ook hier geldt dat hoe uitgebreider de verzekering is, hoe meer vormen van schade zijn gedekt.

De dekking

De dekking van een inboedel- of opstalverzekering verschilt per verzekeraar. Daarom is het altijd goed om de voorwaarden te raadplegen. Als de schade wordt vergoed, dan gaat dit bij een opstalverzekering op basis van de herbouwwaarde. Voor schade aan de inboedel geldt dat de verzekeraar de nieuw- of dagwaarde uitkeert, of de reparatie betaalt. In het algemeen dekt de verzekeraar schade die je niet zelf hebt veroorzaakt en die je niet kunt voorkomen. Bij een storm met minimaal windkracht 7 zal de opstalverzekering de schade dekken aan gebouwen in de tuin en schuttingen. Zijn de tuinmeubels beschadigd ondanks dat ze veilig waren opgeborgen, dan is schade ook gedekt. In dit geval via de inboedelverzekering.

Wordt er iets uit het tuinhuis of de schuur gestolen, terwijl deze goed afgesloten was? Dan keert de verzekering meestal uit. Doe wel aangifte bij de politie, omdat de verzekeraar waarschijnlijk om een proces-verbaal vraagt. Wanneer is de kans op een schadevergoeding klein? De beplanting, bestrating en eventuele schade aan een vijver zijn meestal niet gedekt. En wanneer je zelf nalatig bent, dan hoef je ook geen beroep te doen op de verzekering. Weet je bijvoorbeeld dat er slecht weer op komst is en vergeet je de zonwering in te draaien? Een eventuele beschadiging wordt niet vergoed.

Een aparte tuinverzekering

Heb je een bijzondere tuin met kostbare objecten en tuinmeubels? In de meeste gevallen zal de extra uitgebreide inboedel- en/of opstalverzekering de schade dekken. Soms bieden verzekeraars echter een aparte tuinverzekering aan waarvan de dekking beter past.

Verzekering afsluiten?

Wil je een verzekering afsluiten? Dat begint met vergelijken.. Met een vergelijkingssite krijg je op basis van jouw gegevens een helder overzicht van alle verzekeringen die van toepassing zijn. Je ziet direct waar de premie het laagst is en wat de voorwaarden zijn per verzekering.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *