Je woning tijdelijk verhuren: zo pak je dat aan! 0

Je woning tijdelijk verhuren

Staat er binnenkort een lange reis naar het buitenland op het programma? Of moet je voor het werk maanden in een andere provincie wonen? Dan komt je huidige woning natuurlijk voor lange tijd leeg te staan. Naast dat dit enkel onnodige kosten oplevert, doet leegstand nooit veel goeds voor een woning. Daarom is het slim om zowel op financieel als praktisch gebied te profiteren van de leegstand en de woning tijdelijk te verhuren. Maar waar moet je dan eigenlijk precies op letten?

Is het bijvoorbeeld mogelijk om zelf een huurder te vinden en dit geheel in eigen handen te nemen? Of schakel je een makelaar in die dergelijke taken uit handen neemt? In dit artikel geven we een aantal tips hoe je het verhuren van jouw woning zo soepeltjes mogelijk kan laten verlopen.

Waarom je juist wel een makelaar in moet schakelen

Een woning huren in een tijd waarin de huizenmarkt oververhit is? Daar moet toch veel animo voor zijn. Inmiddels zijn heel veel mensen op zoek naar nieuwe woningen. Teveel zelfs. Het aanbod is veel kleiner dan de vraag. In sommige gevallen zijn mensen genoodzaakt om hun woning te verlaten, maar kunnen ze nog niet in een nieuwe woning terecht. Daardoor neemt ook de vraag naar huurwoningen extreem toe. Dat lijkt een goede markt, want zo kom je snel aan een huurder. Maar is jouw netwerk wel zo groot om zoekenden te kunnen vinden?

Je kunt als particulier wel een betaalde advertentie plaatsen op minder bekende sites, maar de echte grote namen als Funda werken enkel met makelaars. Het kost daarom vaak veel tijd om geïnteresseerden te vinden. Een makelaar bespaart je dan ook veel energie, tijd en extra moeite.

makelaar in moet schakelen

Financiële check

Het is natuurlijk ook belangrijk dat de huurder ook de financiële lasten kan betalen. Uiteraard ben jij zelf niet in staat om een gehele financiële check te doen, maar je kunt wel een realistisch beeld krijgen door de loonstrookjes van de afgelopen maanden op te vragen en tegelijkertijd naar overige vaste lasten te vragen. Een simpele berekening leert je dan of deze persoon in staat is om de huur te betalen. Hoewel je dit zelf kunt doen, vergt het wel ontzettend veel tijd en soms ben je ook nog eens niet in staat om de gegevens geheel juist te interpreteren. Een makelaar weet precies waar hij op moet letten en kan de financiële check binnen mum van tijd goed uitvoeren. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Verantwoordelijkheden van de verhuurder

Hou er ook rekening mee dat je als verhuurder over een aantal belangrijke verantwoordelijkheden beschikt. Zo is het belangrijk dat alle verzekeringen op orde zijn, dat er bij de verzekeraar wordt aangegeven dat de woning tijdelijk verhuurd wordt en moet er klein onderhoud verricht worden. Ook wanneer er gebreken in de woning ontstaan, ben jij verplicht om dit tijdig op te lossen. De huurder betaalt om fijn te kunnen wonen en daar moet jij ook je steentje aan bijdragen. Indien je zelf niet in staat bent om eventueel onderhoud te verrichten (bijvoorbeeld omdat je in het buitenland zit) kan je ervoor kiezen om die taak aan vrienden en familie over te laten. Wanneer je deze niet tot last wilt zijn, dan is een vastgoed beheerder inschakelen wellicht ook nog een verstandige keuze.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *