Woningen splitsen: het antwoord op de oververhitte huizenmarkt in Amsterdam? 0

Woningen splitsen: het antwoord op de oververhitte huizenmarkt in Amsterdam?

Het zal niemand zijn ontgaan dat de huizenmarkt de afgelopen jaren oververhit is geraakt. Zeker in de grote steden van ons land. Zo is het aanbod van woningen in Amsterdam veel kleiner dan de vraag. Dat leidt tot stijgende huizenprijzen en veel frustratie bij starters en alleenverdieners. Gelukkig lijkt er ook licht aan het einde van de tunnel te zijn. Zo worden er steeds meer creatieve manieren bedacht om de vraag naar woningen te beantwoorden. Denk hierbij aan de gemeente die investeert in nieuwbouw, maar ook aan particulieren die investeren in vastgoed. De interesse voor real estate masterclass neemt ook toe. Hierbij leren particulieren alle kneepjes van het vak voordat ze een investering doen. 

Zo zijn er bijvoorbeeld ook mensen die ervoor kiezen om hun woning te splitsen. Bijvoorbeeld om de kosten te delen of omdat de woning simpelweg te groot is geworden voor hen alleen. Dat creëert een groter aanbod op de huizenmarkt. Maar is woningsplitsing eigenlijk wel voor iedereen mogelijk? En welke voordelen heeft dit dan precies? 

Wat is woningsplitsing? 

Het splitsen van een woning kan verschillende redenen hebben. Meestal wordt dit gedaan als het woonoppervlakte simpelweg te groot is voor één gezin. Bij een woningsplitsing wordt alles van elkaar afgezonderd. Dat betekent dus ook dat elke woning eigen nutsvoorzieningen en een eigen ingang heeft.

Wees je er wel van bewust dat een woningsplitsing niet altijd mogelijk is. In de eerste plaats moet het toegestaan worden door de gemeente. Of dit mogelijk is, hangt volledig af van de voorwaarden die zij stellen. Daarnaast gelden er ook algemene regels. Bijvoorbeeld over het minimale aantal woonoppervlakte dat per aparte woning nodig is.

Woning splitsen? Ga dan eerst op bezoek bij de gemeente en informeer naar de mogelijkheden. Als je op de hoogte bent van de regels die door jouw gemeente worden gesteld, kun je deze vervolgens gebruiken in gesprekken met een architect of andere partijen. 

Woning splitsen: de voordelen op een rij 

Maar waarom zou je er zelf voor kiezen om jouw woning op te splitsen? Simpel: ook voor jou als vastgoedbeheerder heeft dit namelijk talloze voordelen. Niet alleen voor de woningzoekenden, maar dus ook voor jou als particulier. Hieronder volgen de grootste voordelen: 

  • Is je woning te groot geworden en overweeg je te verhuizen, maar wil je liever niet je vertrouwde omgeving verlaten? Dan is woningsplitsing een goed alternatief. Zo verklein je je woning, zonder dat je hoeft te vertrekken.

  • Door de woning te splitsen blijft er geld over. Dit kun je weer gebruiken voor iets anders. Bijvoorbeeld voor een grote verbouwing, het verduurzamen van je huis, maar ook om opzij te zetten voor later of te schenken aan kinderen of kleinkinderen.

  • Sommige mensen kiezen er ook voor om hun woning te splitsen en vervolgens te delen met familie of vrienden. Houd er wel rekening mee dat het niet bij elke hypotheekverstrekker mogelijk is om de woning onder te verhuren. Vraag hier dus eerst na voordat je dit besluit neemt, zodat je zeker weet dat dit mogelijk is. 
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *