Zelf behangen: zo doe je dat! 0

zelf behangen

Wil je een keer wat anders op de muur en is jouw keuze gevallen op behang? Perfect! Met behang kan je vrijwel alle kanten op en het is helemaal hip anno 2018. Maar hoe gaat dat eigenlijk: behangen? Behangen is niet erg moeilijk, maar vraagt wel om enige kennis. De meeste mensen kunnen het na enkele tips en handvaten helemaal zelf. Kom je er echt niet uit? Vraag dan in je kennissenkring of er iemand is die wel vaker behang geplaatst heeft. Met een beetje hulp kom je er vast uit. In dit artikel lees je alles over zelf behangen en geven we je een aantal belangrijke do’s en don’ts.

Voordelen van behang

Dat steeds meer mensen kiezen voor behang is ook eigenlijk niet zo gek. Behang kent vele voordelen!

 • Het is eenvoudig zelf te verwerken op de muur. Met wat handige tips en een beetje ervaring is de klus al snel gepiept.
 • Behang is verkrijgbaar in enorm veel verschillende prints en kleuren, zoals we zien op Voordeelbehangshop.nl. Dit maakt dat je al heel snel een warme en knusse sfeer kan afgeven aan je woning, zonder dat je hiervoor al te veel poespas hoeft te gebruiken. Tip: gebruik een drukke print op een accentmuur voor nog meer sfeer.
 • Kwalitatief behang is moeilijk te scheuren en blijft enorm lang goed.
 • Behang kan tegen een stootje en is ideaal voor huishoudens met kinderen of huisdieren.

Do’s bij behangen

 • Zorg altijd eerst voor een goede voorbereiding. Verwijder eventueel oud behang en creëer een platte ondergrond. Daarnaast is het belangrijk dat je de muur stofvrij en schoon maakt voordat je het behang er op plakt. Zorg dat je de verwarming niet te hoog zet en sluit alle ramen en deuren voordat je van start gaat.
 • Dan is het jouw taak om het behang in stroken te knippen. Zorg dat je altijd een marge van 4 a 5 cm houdt. Gebruik voldoende lijm en plak de gedeeltes voorzichtig op de muur. Zorg er wel voor dat je niet extra hard gaat duwen of trekken om hem in de goede positie te krijgen, dat is niet bevorderlijk voor het resultaat. Gebruik een behangroller om de naden goed aan te laten stuiten en gebruik een scherp mesje om het behang te snijden.
 • Werk tegen het natuurlijke lichtval in, zo valt het licht in de naden en zie je deze vrijwel niet.
 • Zitten er lijmresten op de muur? Geen probleem! Gebruik wat koud water en een spons om de muur voorzichtig schoon te maken.

Don’ts bij behangen

 • Behang nooit naar het raam toe: zo creëer je schaduw bij de naden, waardoor deze enorm op gaan vallen.
 • Zorg dat je woning rond de 18 graden is tijdens het behangen. Anders is de kans groot dat er lelijke bobbels verschijnen onder het behang.
 • Ga niet hard duwen om het behang goed op de muur te plakken. Zo verander je de structuur en vorm van het behang en dat komt niet ten goede voor het resultaat.
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *