Zelf meubels maken? 3 handige tips! 0

Soms heb je gewoon zin om even met je handen te werken. Er is niets fijner dan een idee in je hoofd in de praktijk te realiseren. Creatief bezig zijn met gereedschap is voor veel mensen de ultieme droom. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om zelf meubels en accessoires in huis te maken. Dit geeft ze niet alleen een leuke nieuwe hobby en tijdsbesteding, maar ook een manier om voordelig aan nieuwe meubels te komen. Er zijn zelfs mensen die zó goed zijn in het vervaardigen van meubels zijn, dat ze deze voor een leuk prijsje kunnen doorverkopen. Is het altijd al jouw droom geweest om zelf meubels te maken? Wij geven je 3 handige tips om de mooiste creaties te maken!

1.         Zoek geschikt materiaal uit

Allereerst is het belangrijk dat je naar geschikt materiaal op zoek gaat. Hierbij het niet alleen belangrijk dat het materiaal eenvoudig te bewerken is, maar ook dat het goed past binnen jouw huidige interieur. Kies bijvoorbeeld voor houten balken om een prachtig meubelstuk van natuurlijke materialen te maken. Hout is een zeer eenvoudig te bewerken materiaalsoort en wordt vaak toegepast bij het klussen in en om huis. Bovendien kan je hier eenvoudig meubels en accessoires van maken.

houten meubel

Weet je niet goed welk materiaalsoort je bij jouw klus nodig hebt? Vraag dan om advies in de winkel of aan mede doe-het-zelvers. Er zijn tegenwoordig heel veel websites en forums te vinden voor het doe-het-zelvers. Maak hier dan ook handig gebruik van.

2.         Goed gereedschap

Een goede voorbereiding is het halve werk. Let daarom niet alleen op de materialen die je gaat gebruiken, maar bekijk ook of je over geschikt gereedschap beschikt. Loop eventueel een rondje in een bouwcentrum en vraag na welk gereedschap van pas kan komen bij het maken van meubels. Veel gereedschap is onmisbaar en moet eigenlijk altijd wel in jouw gereedschapskoffer aanwezig zijn. Zorg er daarom voor dat je een goed voorraadje aanlegt, zodat er altijd geschikt gereedschap aanwezig is. Dat scheelt een hoop stress en irritatie als je er halverwege de klus achter moet komen dat je deze niet kunt afronden door een gebrek aan gereedschap.

goed gereedschap meubels maken

3.         Blijf realistisch

Is dit de eerste keer dat je een meubelstuk maakt? Heb je vol trots een MDF plaat aangeschaft en kan je niet wachten om te beginnen? Stop dan even met wat je aan het doen bent en denk goed na. Welke klus wil je precies uitvoeren? Hoe ga je dit aanpakken? Wat is de moeilijkheidsgraad van deze klus? Voor alles geldt: al doende leert men. Je zal dus veel moeten oefenen voordat je echt kundig wordt in het maken van meubels. Neem deze tijd ook. Ga niet overhaast te werk, dat zou zonde zijn van je tijd en het materiaal. Kies voor kleine klusjes en probeer de moeilijkheidsgraad steeds iets te verhogen. Zo weet je zeker dat de klussen goed tot hun recht komen. Ben je aangestoken met het ‘creatieve virus’ door vrienden die ook zelf klussen? Vraag deze dan om advies of ga samen aan de slag met het maken van een meubelstuk. Door de kunst van anderen af te kijken, leer je een stuk sneller.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *