Zelf meubels maken? Zo pak je dat aan! 0

Zelf meubels maken

Doordat we massaal in huis verblijven, grijpen veel mensen deze tijd aan om te klussen. Niet alleen in en om het huis, maar ook bij het oppakken van oude hobby’s. Bijvoorbeeld het maken van meubels. Zo besteed je je tijd niet alleen heel nuttig, maar zal je je de komende tijd ook nog eens niet vervelen. Maar hoe doe je dat ook alweer? Zelf meubels maken? In dit artikel geven we enkele tips voor het uitvoeren van de mooiste ontwerpen.

Schaf het juiste materiaal aan

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om over het juiste materiaal te beschikken. Wanneer je zwak of onverantwoord materiaal gebruikt, zal dit immers van negatieve invloed op de constructie zijn. Bedenk daarom eerst goed welke constructie je wilt maken en welke materialen hierbij van pas zullen komen. Voor het maken van meubels wordt er vaak voor hout of steigerbuizen gekozen. Dit zijn allebei zeer stevige materialen die makkelijk bewerkt kunnen worden. Hierdoor kan iedere handige doe-het-zelver goed uit de voeten.

Bedenk vooraf welke benodigdheden gekocht moeten worden. Er is immers niets dan spullen tekort komen als je al halverwege de constructie bent. Maak daarom een goede bouwtekening en schrijf bij iedere stap op wat benodigd zal zijn. Zo bespaar je jezelf een hoop stress en tijd.

Schaf het juiste materiaal aan

Doe inspiratie op bij andere klussers

Nu we eigenlijk niet meer massaal naar de bouwwinkel kunnen, kan het best lastig zijn om voldoende inspiratie op te doen. Bovendien beschik je over minder hulplijnen. Gelukkig biedt de digitale wereld solaas. Online vind je ontzettend veel inspiratie voor het maken van meubels en andere bijzondere constructies. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een forum met andere doe-het-zelvers. Zo doe je niet alleen inspiratie op voor nieuwe projecten, maar kan je ook nog eens om hulp vragen indien dat nodig is.

Bovendien vind je online vaak kant-en-klare lijstjes met benodigdheden. Zo weet je precies welk materiaal en hoeveel buiskoppelingen je bijvoorbeeld nodig zal hebben. Dat bespaart jou een hoop uitzoekwerk en het maakt het klussen een stuk eenvoudiger.

Oefenen

Practice makes perfect! Die uitspraak ken jij vast wel. Toch vinden veel doe-het-zelvers het zonde om uitgebreid te oefenen. Waarom zou je immers duur materiaal verspillen?

Toch is het wel belangrijk om je skills eerst uit te proberen. Zeker wanneer je voor het eerst met groot gereedschap aan de slag gaat. Natuurlijk klinkt het allemaal heel makkelijk, maar voor een decoupeerzaag en cirkelzaag zijn toch echt wel voldoende vaardigheden nodig. Gebruik daarom restjes steigerhout of ander materiaal wat is overgebleven van een vorige klus en oefen. Pas als je de techniek volledig onder de knie hebt, kun je jezelf gaan uitleven op het daadwerkelijke project. Zo kun je veel materiaal besparen.

Heb je eigenlijk nog helemaal geen kennis van meubels maken en zal dit je eerste keer zijn? Vraag dan eens in je omgeving of er iemand verstand van deze gereedschappen heeft. Zo kun je deze indien nodig om advies vragen. Ook kun je ervoor kiezen om, nadat de coronacrisis voorbij is, een houtbewerkingscursus te volgen. Zo verbeter je je vaardigheden en doe je ook nog eens nieuwe ideeën op!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *