Zen interieur 0

zen-interieur

Voel je zen in je eigen woonkamer

Zen, we kennen het woord allemaal wel en zouden het misschien iets meer in ons leven willen hebben. Met de zen-modus wil je even  tot rust komen en ontspannen. Er is namelijk al zoveel drukte om je heen, wat het niet gek maakt dat je bij thuiskomst ook even wilt ontspannen. Breng jezelf tot rust met een Zen interieur. Kenmerkend voor een zen interieur is eenvoud, licht en ruimte. We bespreken hier een paar belangrijke punten waar je op moet letten als je een rustgevende woonkamer wilt creëren!

Een rustige basis

Bij een zen interieur wil je tot rust komen, dus wil je ook rustige kleuren om je heen hebben. Kleuren zijn de belangrijkste factor voor een rustgevend interieur. Houdt het basic. Er wordt dan al snel gedacht aan wit, maar ook donkere kleuren kunnen hier heel goed. Wit zal een kamer al snel groter laten lijken, maar donkere tinten geven je daarentegen weer een knusser gevoel. Belangrijk is dat je kleuren kiest waar jij je op je gemakt bij voelt!  Donkere en lichte kleuren combineren in je interieur is een goede combinatie voor een zen interieur. Denk hierbij vooral aan aardse tinten. Deze natuurlijke kleuren zorgen voor een zachtere uitstraling. Je kunt voor een of twee dominante kleuren kiezen die je in je meubilair ook terug kunt laten komen. Mooie zen kleuren zijn bijvoorbeeld wit, beige, taupe, grijs, donkergroen en donkergrijs.

zen-blog-bamboo

Natuurlijk materiaal

Je wilt één worden met je omgeving en wat is dan rustgevender dan de natuur? Bij dit interieur houden we van natuurlijke materialen. Riet, bamboe, natuursteen, katoen en hout zien we hier graag terugkomen.  Breng wat meer zuurstof in je huis met planten, die tevens voor een rustgevend gevoel zorgen. Haal traditionele planten in huis als een bonsaiboompje, wat een erg goede keuze is voor een zen interieur! Ook Aziatische planten als bamboe zijn haast niet weg te denken bij een zen interieur. Wanneer je de ruimte hebt, overweeg zelfs een boompje te plaatsen in je kamer. Erg mooi en uniek!

Zorg ook voor een zachte ondergrond in je kamer, dit geeft comfort. Een mooi groot neutraal tapijt is altijd een goede keus. Zorg er wel voor dat de kleur matched met de rest van je vloer.

zen-blog-plants

Meubels: less is more

Bij een zen interieur willen we veel ruimte creëren. Door weinig meubels en accessoires in een ruimte te plaatsen willen we eenvoud behouden. Kies dan niet voor te drukke meubels, maar ga voor eenvoudige meubels met duidelijke lijnen, neutrale kleuren en geometrische vormen. Wanneer je kasten in je kamer hebt staan, zorg er dan voor dat de kleuren hiervan overeenkomen met de rest van de kamer.

Veel licht

Probeer te zorgen voor zoveel mogelijk daglicht in je huis en probeer felle lampen te vermijden. Niemand wordt blij van Tl-licht. Zorg dat de lampen een warm en zacht licht geven. Ook kaarsen zorgen voor een rustgevend gevoel. Probeer elektrische apparatuur te verbergen. Losse kabels en snoeren in je woonkamer zien slingeren is sowieso geen schoonheid.

zen-interieur-kaarsen

Decoratie; een Oosterse touche

Geef een Oosterse touch aan je huis door wat  accessoires uit deze streken toe te voegen. Maar houdt het minimaal! We willen nog steeds eenvoud aanhouden.
Een item dat haast niet weg te denken is bij dit interieur, is Boeddha. Dit kan mooi geïntroduceerd worden in de vorm van een schilderij. Door een Boeddha schilderij aan de muur op te hangen creëert dit ook een stukje rust. Deze schilderijen passen haast in elk interieur, onder andere door de rustige kleuren die vaak in de schilderijen terug te vinden zijn.

schilderij-boeddha

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *