Zes tips omtrent het vegen van uw schoorsteen 0

Zes tips omtrent het vegen van uw schoorsteen

Heeft u thuis een kachel? Indien deze nog werkt, is deze aangesloten op de schoorsteen. Indien er verbranding plaatsvindt in de kachel, kan de rook namelijk worden afgevoerd. De meeste mensen vinden dit vanzelfsprekend. Dat is het echter allerminst. Om de rook af te kunnen voeren en de kans op een schoorsteenbrand te verkleinen, moet uw schoorsteen geveegd worden. Wij raden u aan om dit minimaal één keer per jaar te doen. Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Dan kunt u de onderstaande zes tips van De Schoorsteenbrigade vast en zeker goed gebruiken!

1. Haal het juiste gereedschap in huis

Om een schoorsteen te kunnen vegen, moet u over speciaal gereedschap beschikken. Druk dus niet zo een willekeurige bezem of ragebol in uw rookkanaal. Voor het vegen van uw schoorsteen kunt u het beste een schoorsteenveeg gebruiken. Deze zijn vandaag de dag op verschillende locaties verkrijgbaar. Gebruik deze bij voorkeur in combinatie met een flexibele veer of veegstok, zodat de borstel makkelijk door het kanaal beweegt.

2. Veeg altijd van boven naar beneden

Veel mensen die zelf hun schoorsteen vegen, hanteren een verkeerde aanpak. Zo begin zij van onderuit hun schoorsteen te vegen. Dit is natuurlijk niet echt handig, want alle rommel uit het rookkanaal komt zo onder uw neus terecht. Daarom is het verstandig om altijd aan de bovenzijde van uw schoorsteen te beginnen. Doe dit niet voor u uw kachel heeft afgesloten. Anders zit uw hele kamer straks onder de rommel. Voor de zekerheid kunt u een krantenprop in de onderkant van het rookkanaal stoppen. Hierdoor wordt de rommel tegengehouden.

Veeg altijd van boven naar beneden

3. Weet wat u moet doen

Heeft u nog niet eerder zelf uw schoorsteen geveegd? Dan bent u mogelijk van mening dat het allemaal niet zo lastig kan zijn. In dat geval vergist u zich behoorlijk. Klim dus nooit uw dak op zonder dat u precies weet wat u moet doen. Heeft u een schoorsteenveeg gekocht? Lees dan altijd eerst de instructie door voor u een begin maakt. Daarnaast kan het handig zijn om wat informatie op te zoeken op het internet.

4. Zorg voor uw eigen veiligheid

Weet u inmiddels hoe u uw schoorsteen moet vegen? Klim ook dan niet direct uw dak op. Omdat u werkt op hoogte, moet u namelijk altijd eerst zorgen voor uw eigen veiligheid. Indien u dit niet doet, kan het maar zo eens fataal aflopen. Zorg dus dat u niet van grote hoogte naar beneden kunt vallen. Vraag bijvoorbeeld of iemand u kan helpen of zorg dat u werkt met valbeveiliging. Op deze manier beperkt u de kans op gevaarlijke situaties en dat is wel zo prettig.

5. Denk er niet te lichtzinnig over

Verbrandt u geregeld nat hout? Dan kan er creosoot aanwezig zijn in uw schoorsteen. Dit kan bij hoge temperaturen in de brand vliegen, waardoor een schoorsteenbrand ontstaat. Denk dus vooral niet te lichtzinnig over het vegen van uw schoorsteen en neem er vooral ook de tijd voor. Op die manier weet u namelijk zeker dat uw schoorsteen goed schoon is. Hierdoor verkleint u de kans op een schoorsteenbrand en andere problemen.

6. Schakel een schoorsteenveger in

Indien u uw schoorsteen niet goed veegt, liggen er dus de nodige gevaren op de loer. Lijkt het u daarom niet verstandig om zelf uw rookkanaal te vegen en woont u in Zwolle? Dan kan deze schoorsteenveger uit Zwolle u van dienst zijn. Voor deze professionele schoorsteenveger is het vegen van uw rookkanaal appeltje eitje. Hij veegt namelijk dagelijks schoorstenen en beschikt over het juiste gereedschap. Op deze manier weet u dus zeker dat uw rookkanaal op de juiste manier geveegd is. De kans op gevaarlijke situaties wordt zodoende t

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *