Zo bespaar je op elektriciteit in de zomer 0

Zo bespaar je op elektriciteit in de zomer

We hebben een van de heetste zomers in jaren. En we hebben dan al snel de neiging om lekker binnen te gaan zitten met de airco aan. Maar dat is natuurlijk helemaal niet energiezuinig. En rekening houdend met de stijgende energieprijzen zorgt dat ook nog eens voor een hogere energierekening. Maar gelukkig zijn er slimme manieren om op elektriciteit te besparen. Je leest er een aantal in dit artikel.

Zorg ervoor dat de warmte niet binnenkomt

De eerste tips is om er vooral voor te zorgen dat de warmte je huis niet binnen kan komen. Sluit je ramen zodra het warmer wordt. Doe de (rol)gordijnen zoveel mogelijk dicht aan de kant waar de zon op schijnt. En nog beter: zorg voor zonwering buiten. Denk aan een zonnescherm, luifel of zelfs een schaduwdoek kan al helpen. Voor de langere termijn kun je ook kijken of je beter kunt isoleren om het goed koel te houden.

Hang je kleding buiten te drogen

Met deze tip bespaar je niet alleen op elektriciteit, maar zorg je er ook voor dat er minder warmte en vocht in huis komt. Op warme dagen zorgt je droger juist voor extra warmte binnen. En waarom zou je je kleding niet lekker buiten hangen? Op warme dagen is het zo droog. Bedenk sowieso kritisch wat je wel of niet in de droger doet en of je een droger hebt die energiezuinig is. Dat is te zien aan het energielabel.

Gebruik eerder een ventilator dan een airco

Wordt het dan toch te warm binnen, dan kun je beter een ventilator gebruiken dan een airco. Het RadboudUMC stelt in een artikel over ventilatoren als duurzaam alternatief voor airconditioning dat uit onderzoek is gebleken dat mensen door vaker ventilatoren in huis te gebruiken in plaats van airco het alsnog net zo warm hebben. Door de wind van de ventilator heb je al snel het gevoel dat het minder warm is. Een tip is om een bak met koud water of ijs voor de ventilator te zetten zodat het de koudere lucht wordt rondgeblazen. Je bespaart zo niet alleen op de energiekosten, maar het is ook beter voor het milieu. De koelvloeistof in airco’s is namelijk zeer schadelijk voor het milieu.

Investeer in zonnepanelen

Deze laatste tip is een grotere investering die op de lange termijn veel voordelen kan opleveren. Met behulp van zonnepanelen kun je profiteren van de zonnestralen en op die manier duurzame elektriciteit opwekken. En als je deze laat samenwerken met een hybride warmtepomp of all-electric warmtepomp, dan bespaar je ook nog eens flink op je gaskosten. De overheid heeft een subsidie in het leven geroepen voor deze duurzame, energiebesparende maatregelen: de ISDE-subsidie. Dit scheelt dus als je zonnepanelen of een warmtepomp wilt aanschaffen.

Heb jij nog slimme tips voor het besparen van elektriciteit in de zomer? Wij horen ze graag! Laat ze achter als reactie.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *