Zo kies je de juiste gordijnen voor de slaapkamer: 4 tips! 0

Zo kies je de juiste gordijnen voor de slaapkamer 4 tips!

Heerlijk slapen en uitgerust wakker worden. Voor sommige mensen klinkt dat als een illusie. Slaapproblemen spelen een steeds grotere rol. Wat veel mensen echter niet beseffen is dat de slaapkamerinrichting al een enorm groot effect kan hebben op het verbeteren van de nachtrust. En dan met name als we kijken naar de gordijnen. Zonder goede gordijnen kun je wel vaarwel zeggen tegen een goede nachtrust. Maar hoe maak je een keuze tussen het enorme brede aanbod van gordijnen? Welke gordijnen zijn voor jou de beste keuze en welke passen het beste in jouw slaapkamer? Met de volgende 4 tips wordt het een stuk gemakkelijker om de juiste gordijnen voor jouw slaapkamer te vinden. Lees mee en laat je inspireren!

1. Verduisterende stoffen

Uit onderzoek is gebleken dat mensen minder kans hebben op het ontwikkelen van een depressie als ze in een donkere slaapkamer slapen. Dit komt doordat depressieve klachten sneller worden veroorzaakt bij onrustig slapen en een slaaptekort. En laat onrustig slapen nu net hetgeen zijn wat zal gebeuren als je in een te lichte kamer slaapt. Mensen hebben verduistering nodig om goed te kunnen slapen. Wanneer het donker wordt, maakt je lichaam namelijk melatonine aan. Dit is een stofje wat er van nature voor zorgt dat we slaperiger worden. Te veel licht kan dus zorgen voor slapeloosheid of in de zomermaanden héle korte nachten.

Daarom is het goed om voor de slaapkamer altijd op zoek te gaan naar goed verduisterende stoffen. Hoe donkerder de kamer is, hoe beter.

2. De juiste kleur

Ook het oog wil natuurlijk wat. Daarom moeten de gordijnen wel bij de stijl van jouw slaapkamer passen. Hou er wel rekening mee dat je in de slaapkamer wellicht iets minder kunt uitpakken met felle kleuren dan in iedere andere kamer. Het is beter om voor een rustige uitstraling en sfeer te kiezen. Kies voor een rustig kleurenpalet en laat de wat fellere kleuren achterwege. Als je enorm veel felle kleuren in de slaapkamer gebruikt, dan kunnen zij de hersenen prikkelen om actiever te gaan werken. Ook dit kan de nachtrust dus enorm beïnvloeden.

Wil je toch wat meer kleur toevoegen in de slaapkamer? Houd de gordijnen dan rustig en breng deze kleur aan door je te richten op de accenten in de kamer.

3. Ruim inmeten

Bij het inmeten van de gordijnen is het belangrijk om niet direct op de centimeter nauwkeurig te meten. Je mag best wel wat meer stof bestellen. Hiermee zorg je ervoor dat de stoffen elkaar goed zullen overlappen en er geen kieren ontstaan. Er is immers niet vervelender dan een kiertje licht wat je in de vroege ochtend al wakker houdt. Het is ook goed om de gordijnen tot aan de grond te laten reiken. Zo weet je zeker dat er zo min mogelijk licht naar binnen zal komen.

4. Kies voor rails

Rails zijn verreweg de beste keuze als je je slaapkamer goed wilt verduisteren. Doordat de rails aan het plafond worden bevestigd, zorg je er op de eerste plaats voor dat deze vrijwel niet zichtbaar zal zijn en daarnaast ook dat er minder licht naar binnen kan komen. Win-win!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *