Zo voorkom je problemen bij een woningbrand 0

Zo voorkom je problemen bij een woningbrand

Je wil er natuurlijk liever niet over nadenken, maar toch is het wel iets om bij stil te staan: een woningbrand. Ondanks dat de hedendaagse woningen steeds brandveiliger worden, is een woningbrand natuurlijk niet altijd te voorkomen. In dat geval is het belangrijk dat de woning met de juiste veiligheidsmaatregelen is uitgerust om nare situaties te voorkomen. Hierbij is de veiligheid van het gezin natuurlijk het allerbelangrijkste. Ondanks de steeds veiligere woningen waren er ook in 2018 tientallen doden bij woningbranden te betreuren. De brandweer hoopt dat dit aantal uiteindelijk zal dalen, maar daar moet wel wat voor gedaan worden. Wil jij weten hoe je doden bij een woningbrand moet voorkomen? Wij geven enkele tips.

Plaats led noodverlichting

Bij een woningbrand is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een weg naar buiten kunt vinden. Natuurlijk ken jij je woning door en door, maar in alle paniek en chaos kan het lastig zijn om helder na te denken. Daarnaast kan rookontwikkeling er voor zorgen dat het vinden van een uitgang bemoeilijkt wordt. In dat geval kan led noodverlichting de uitkomst bieden. Dit zijn lampen die, ook als de stroom uitvalt, licht kunnen leveren. Zelfs als de stroomvoorzieningen dus worden aangetast door de brand, kan jij genieten van beter zicht. Dat kan het verschil tussen leven en dood zijn.

noodverlichting

Sluit altijd alle deuren

De brandweer ziet heel vaak dat mensen ’s nachts hun deuren binnenshuis open laten staan. Vaak omdat ze niet zo’n opgesloten gevoel willen in de slaapkamer of omdat ze bijvoorbeeld zo de kinderen beter kunnen horen. Bedenk echter wel dat je hierdoor een eventuele brand van meer zuurstof voorziet. Zodra de deuren openstaan, kan de brand 3 keer sneller woekeren dan als de deuren gesloten zijn. Daarom wordt altijd aangeraden om de deuren dicht te houden, eventueel natte handdoeken onder de deuropening te leggen en een andere weg naar buiten te zoeken. Zo gun je jezelf meer tijd. Als je het sluiten van de deuren dikwijls vergeet, kan een speciale dranger hierbij helpen.

dranger deur

Weet wat je moet doen

Vaak overlijden mensen door een gebrek aan kennis als er brand uitbreekt. Ze weten simpelweg niet wat ze moeten doen. Dit is uiteraard ook niet zo gek, aangezien een woningbrand gelukkig een zeldzame gebeurtenis is. Toch is het belangrijk om te weten wat je moet doen als het noodlot toeslaat.

Bespreek daarom ook met je overige gezinsleden wat hun taak is in het geval van brand. Waar moeten ze naar toe? Hoe moeten ze vluchten en wie moeten ze helpen? Door al deze zaken op een rijtje te zetten en wellicht incidenteel brandoefeningen te doen, vergroot je de kans op succes als er daadwerkelijk een woningbrand uitbreekt.

Installeer rookmelders

In de nacht komen al jouw zintuigen tot rust. Zo ook je neusorgaan. Daardoor zal je veel minder snel rookontwikkeling opmerken. Dit kan ontzettend gevaarlijk zijn, omdat je zo eigenlijk overmand wordt in je slaap. Door rookmelders te installeren voorkom je dit probleem. Zo gun je jezelf voldoende tijd om te ontsnappen. Dit in combinatie met bijvoorbeeld een deurdranger of noodverlichting kunnen zeker het verschil maken tijdens een woningbrand.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *