Zo zorg je voor veiligheid in en rondom een woning 0

Zo zorg je voor veiligheid in en rondom een woning

Werk je in de woningbouw? Dan staat waarschijnlijk circulair bouwen voorop, net zoals het behouden van de biodiversiteit en het gebruiken van duurzame bouwmaterialen. Daarnaast moet de woning natuurlijk ook veilig zijn voor de nieuwe bewoners, zowel aan de binnen- als buitenkant. Veiligheid staat immers voorop. Om die veiligheid te kunnen waarborgen, zetten wij hieronder een aantal zaken voor je op een rij waar je rekening mee kunt houden.

1. Zorg voor snelle ontruiming

In het geval van een brand of een ongeval wil je als bewoner zijnde natuurlijk zo snel mogelijk buiten zijn. Een vluchttrap is hierbij een goede uitvinding, vooral bij een hoog gebouw zoals een flat of appartement. Vluchttrappen bevinden zich aan de buitenkant van een gebouw en zorgen ervoor dat bewoners die zich binnen bevinden, makkelijk en snel naar buiten kunnen gaan. Je hebt ook speciale vluchttrappen die worden afgesloten met een hek. Deze kun je alleen aan de binnenkant openen en zorgt ervoor dat mensen niet zomaar een gebouw kunnen binnenkomen. Dat is wel een prettig en veilig idee.

2. Brandwerende materialen

Om voort te borduren op een brand in een woning: tegenwoordig worden er veel brandwerende materialen gebruikt in de woningbouw. Denk daarbij aan speciale gipsplaten die je kunt gebruiken voor het dak en de muren, je hebt brandwerende deuren en er bestaat zelfs een brandwerende coating. Al deze materialen hebben maar een doel: ervoor zorgen dat de brand zich niet verder kan verspreiden. Bovendien kunnen de bewoners dankzij brandwerende materialen op een veilige manier het huis verlaten, mocht er een brand plaatsvinden.

3. Maak het de inbreker niet te makkelijk

Een veilig huis zorgt ervoor dat het niet eenvoudig is voor inbrekers om binnen te komen. Zorg er daarom voor dat het huis goed beveiligd wordt. Je kunt hierbij denken aan goedgekeurde sloten. Zorg er ook voor dat er genoeg licht binnenkomt, zoals lichtkoepels en verlichting. Licht schrikt inbrekers namelijk af. Buitenverlichting kan inbrekers weerhouden, net als binnenverlichting. Zorg er dus voor dat de nieuwe bewoners genoeg mogelijkheden hebben om verlichting te kunnen aansluiten.

4. Genoeg ventilatie

Veiligheid houdt ook in dat je gezond kan leven in huis. Hiervoor moet een huis goed kunnen ventileren. Dit zorgt namelijk voor een gezond binnenklimaat. Je hebt minder kans op schimmels en vochtplekken, benauwdheid en luchtweginfecties. Het is hierbij belangrijk dat het huis uit zichzelf kan ventileren. Dit wordt ook wel natuurlijke ventilatie genoemd. Dit ventileren gebeurt door ramen, roosters, kieren onder de deuren en ventilatoren. Zorg er daarom voor dat de woning over genoeg ventilatiemogelijkheden beschikt.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *