Zonnepanelen opbrengst 0

zonnepanelen opbrengsten

Natuurlijk gaat het milieu iedereen aan het hart, maar vaak wordt de liefde behoorlijk getemperd als blijkt dat er veel geld voor moet worden betaald. Als je een milieuvriendelijke auto koopt die een paar duizend euro meer kost dan een normaal model ben je wel heel begaan met onze wereld. Hartstikke fijn, maar jammer genoeg geld dat niet voor iedereen. Hetzelfde probleem speelt bij de aanschaf van zonnepanelen of -collectoren: leuk en aardig, die duurzame energie, maar wat gaat het me kosten?

besparen met zonnepanelen

Besparen met zonnepanelen

In eerste instantie een hele hoop: zonnepanelen zijn namelijk verre van goedkoop. Daartegenover staat gelukkig het gegeven dat je ook een hoop bespaart als je (voor een deel) in je eigen energiebehoefte kunt voorzien. Daarnaast helpen eventuele subsidies met het verlagen van de economische drempel waar je overheen moet: probeer elk voordeeltje dat er te behalen valt mee te nemen!

opbrengsten zonnepanelen

Wat zijn de opbrengsten

Hoeveel een zonnepaneel per jaar opbrengt (al is ‘bespaart’ een beter woord) is lastig te zeggen. Het is namelijk niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid zon, maar ook van de oppervlakte van het paneel, de hoek waaronder ‘ie geplaatst is en de richting waarin dat is gebeurd. Er zijn echter wel wat waarden bekend, waarmee de besparing ongeveer is uit te rekenen. Daarbij wordt uitgegaan van een opbrengst van 85 kilowattuur per paneel per jaar (in Nederland). Aangezien één kWh (kilowattuur) 23 eurocent kost, levert dat een besparing van 19,55 euro per paneel per jaar. Om op deze manier een paneel van zeshonderd euro terug te verdienen schiet niet echt op: dat zou ruim dertig jaar duren!

In bovenstaand rekenvoorbeeld wordt echter niet uitgegaan van de prijsstijging op de energiemarkt. Men verwacht dat de prijs van één kWh jaarlijks met 10% omhoog gaat. Het eerste jaar is de besparing zoals gezegd krap 20 euro, maar na vijf jaar (als één kilowattuur 37 cent kost) is het al ruim dertig euro. Na vijftien jaar (de gemiddelde levensduur van een paneel) is dat al meer dan tachtig euro! Dat schiet dus wél lekker op!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *