Zorg dat je tijdens de komende koude dagen niet met lege handen staat  0

Het najaar is alweer in volle gang en we kunnen alweer weken genieten, of juist niet, van kille temperaturen en onvoorspelbaar weer. Waar de temperatuur de ene dag nog dik boven de 20 graden reikt en de zon zich de gehele dag laat zien, is het de volgende dag slechts 12 graden met regen en kunnen de winterjassen weer uit de kast getrokken worden. Het najaar brengt veel charmes met zich mee, maar de kou is iets waar veel mensen maar niet aan kunnen wennen. Door het onvoorspelbare weer is het tevens erg lastig te voorspellen wanneer je weer gebruik gaat maken van je houtkachel of open haard. De ene dag is het peentjes zweten achter de ruiten in je huis en de andere dag twijfel je om een dikke plaid van zolder te halen. Onze tip? Het najaar is het ideale moment om je goed voor te bereiden op de naderende winter. Het weer kan in één keer omslaan en dan met lege handen staan is natuurlijk nooit fijn. Kachelhout kopen doe je in het najaar!

Houtkachel: alleen voor de gezelligheid?

Als trotse eigenaar van een houtkachel, kan je waarschijnlijk niet wachten tot het moment dat je hem eindelijk weer kan aansteken. Een houtkachel brengt immers ontzettend veel gezelligheid en deze associeer je direct met de warme en gezellige winterdagen. Toch kan de houtkachel nog zoveel meer! De functies van de houtkachel variëren tussen het creëren van meer gezelligheid in huis tot het verwarmen van je woning om extra energie te besparen.

Heb jij nog geen houtkachel in huis, maar denk je er over om er één aan te schaffen? Dan is het belangrijk dat je bedenkt waar je deze kachel voor gaat gebruiken. Schaf je hem aan voor de gezelligheid? Dan is elke houtkachel wel geschikt. Wil je hem gebruiken als alternatief voor de centrale verwarming? Dan is het verstandig om eerst op onderzoek uit te gaan en de verschillende houtkachels met elkaar te vergelijken. Het juiste brandhout kan veel doen om het rendement te verhogen, maar de houtkachel zelf moet uiteraard ook geschikt zijn om deze functie te vervullen.

kachelhout

Waar moet je op letten bij het verwarmen van je woning met een houtkachel?

Wil je de houtkachel als alternatief voor de centrale verwarming gebruiken? Dan doe je er goed aan om research te doen naar de verschillende type houtkachel. Hierbij is tevens de grootte van de houtkachel enorm belangrijk. Logischerwijs zal een kleine houtkachel te weinig warmte leveren om de woning te verwarmen. Daarnaast moet je wel bedenken dat de gehele woning verwarmen met één houtkachel niet mogelijk is. De warmte verspreidt enkel naar boven als je de deuren openzet, maar daardoor verlies je weer warmte. Als je de centrale verwarming helemaal wilt vervangen, zal je dan ook meerdere houtkachels in de woning moeten plaatsen. De vraag is: wil je dit ook?

Onze conclusie? De houtkachel is een ideale toevoeging voor elke woning. Hij kan bijdragen aan een lagere energierekening, doordat hij de centrale verwarming gedeeltelijk vervangt. Het gehele huis verwarmen behoort echter niet tot de mogelijkheden. Begin op tijd met het verzamelen van kwalitatief kachelhout, zodat je er de aankomende dagen warmpjes en gezellig bij zit!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *